Suspenzije i kvote - stupanje na snagu 01.07.2017.

Suspenzije i kvote - stupanje na snagu 01.07.2017.
Trgovinska politika

Države članice EU-a zatražile su sniženje/ukidanje carina (suspenzije) ili otvaranje carinskih kvota za proizvode koje možete pronaći na listi proizvoda za koje su države članice EU-a zatražile sniženje/ukidanje carine (suspenziju) ili otvaranje kvote. S obzirom da se radi o radnom materijalu lista nije prevedena na hrvatski jezik. U listi su navedene tarifne oznake (CN code) točno opisane za koje se traži suspenzija (S) ili kvota (Q/ količina i razdoblje), država članica koja je podnijela zahtjev te država članica koja se tome protivi.  O zahtjevima će se raspravljati u okviru Skupine za gospodarska tarifna pitanja u studenom i prosincu 2016, te siječnju 2017.

Po usuglašavanju stavova država članica i EK te propisane procedure odobrene će suspenzije/kvote stupiti na snagu 1.7.2017., a odnosit će se na sve države članice EU-a (bez obzira koja je država članica zahtjev podnijela).   

Ako se  roba za koju je zatražena suspenzija ili kvota proizvodi u nekoj od država članica EU-a,  ta je država članica u mogućnosti uložiti prigovor te onemogućiti odobrenje tarifne suspenzije ili otvaranje kvote.

Rok za  prigovor na zahtjeve za suspenzije/kvote u listi označene  kao  „Amendment“ je najkasnije do 9. studenoga  2016. godine, a za zahtjeve u  listi označene – „New“  najkasnije do kraja studenoga 2016.

Prigovor se podnosi elektroničkim putom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na obrascima na hrvatskom i engleskom jeziku na e-mail adrese: nada.mincic@mvep.hr  ili  tatjana.vinkovic@mvep.hr .

Listu proizvoda te obrasce za prigovore na engleskom i hrvatskom jeziku možete pronaći u nastavku

Za sve dodatne  informacije na raspolaganju stoje  Nada Minčić (tel. 6444 624) i Tatjana Vinković (tel.. 6444 623)

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0