Antidampinške pristojbe u EU

Primjena od dana ulaska u EU

Antidampinške pristojbe u EU
DRŽAVNI URED ZA TRGOVINSKU POLITIKU

Danom ulaska u EU, odnosno, od 1. srpnja 2013., Republika Hrvatska će početi provoditi zajedničku trgovinsku politiku EU, što podrazumijeva i provođenje antidamping mjera na određene proizvode pri uvozu u RH, odnosno, u EU.

Antidampinške mjere predstavljaju jedan od osnovnih mehanizma trgovinske politike EU, a donose se u cilju zaštite EU tržišta i domaćih proizvođača od dampinškog uvoza robe iz trećih zemalja.

Sukladno Uredbi Vijeća 1225/09, antidampinška carina se može uvesti na svaku robu s dampinškom cijenom koja se uvozi iz trećih zemalja, čije puštanje u slobodni promet uzrokuje štetu ili prijeti uzrokovanjem štete, a u cilju zaštite zajedničkog tržišta, odnosno proizvođača u Europskoj uniji.
Smatra se da je roba dampirana ako je cijena po kojoj se ona izvozi u EU niža od cijene usporedivog proizvoda po kojoj se on, uz uobičajene trgovačke uvjete, prodaje u zemlji izvoznici radi potrošnje u toj zemlji.


Postupak donošenja antidampinške mjere odvija se u četiri faze. Svaka od faza vidljiva je U TARIC-u (Integrirana tarifa EU).

Temeljem članka 5. Uredbe Vijeća 1225/09, svaka fizička ili pravna osoba ili udruženje koje djeluje u ime EU industrije može inicirati postupak za donošenje antidampinške mjere. Postupak se inicira pisanom prijavom, koju se podnosi izravno Komisiji ili putem nadležnog tijela zemlje članice.
U Republici Hrvatskoj, nadležno tijelo je Državni ured za trgovinsku politiku  www.dutp.hr

VAŽNO! Antidamping mjere će se od 1. srpnja 2013. primjenjivati i na proizvode iz trećih zemalja koje uvoze hrvatske tvrtke. Stoga obavezno provjerite

TABLICA antidamping i kompenzacijskih mjera trenutno na snazi u EU

TABLICU će DUTP ažurirati na tjednoj razini i bit će dostupna OVDJE

S obzirom na svakodnevne promjene navedene informacije potrebno je redovito provjeravati na TARIC-u, koji je dostupan i na hrvatskome jeziku OVDJE

Važne napomene

  • Anti dumping mjere se primjenjuju na kompanije, a ne na proizvode, te je bitno provjeriti nazive tvrtki koje se također nalaze u tablici ili u prilogu
  • Također, treba obratiti pozornost na „tip“ mjere te „status“ (vidjeti radi li se o antidamping mjeri ili kompenzacijskoj mjeri)
  • Tarifni broj se u TARIC unosi bez razmaka između brojeva

KONTAKTI U DUTP-u  sve informacije:

NINA BERIĆ: nina.beric@dutp.hr;  tel: 6444 622

KRISTINA HERCEG: kristina.herceg@dutp.hr; tel: 6444 636


Ostale informacije o zajedničkoj trgovinskoj politici EU (primjena od 1. srpnja 2013.)

TARIFNE SUSPENZIJE/KVOTE
OPĆI SUSTAV POVLASTICA EU (GSP)
INFORMACIJA O TREĆIM TRŽIŠTIMA (MADB)
CARINSKA TARIFA EU/TARIC

Podijeli
li
0