'Vladajući trebaju sad slušati poduzetnike više nego ikad'

'Vladajući trebaju sad slušati poduzetnike više nego ikad'
Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL d.d.

Iako je prodaja u ljekarnama višestruko porasla za neke proizvode, a pojedini pogoni u farmaciji rade punim kapacitetima, teško da kriza izazvana koronom neće okrznuti i farmakoindustriju. Gospodarske je štete je još teško procijeniti, ali svi makroekonomski pokazatelji govore da će prihodi kućanstva i kupovna moć pasti, a onda i da će pasti i potražnja za proizvodima i uslugama. Ali u krizi treba zadržati hladnu glavu i proširiti sliku jer će i kriza proći, sada treba čuvati radnika.

Poručuje to Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora Jadranskog galenskog laboratorija (JGL), koji se pridružio kampanji Styria Media Groupe "Budite heroji koje Hrvatska treba".

Rođeni Pažanin, koji je svoje poslovno carstvo izgradio u Rijeci, odavno je shvatio da je Hrvatska premala za veći poslovni uspjeh pa se, zahvaljujući svojoj kreativnosti, JGL nametnuo na svjetskom tržištu. U razgovoru s nama kaže kako su on, i drugi kolege u farmaceutskim kompanijama, svjesni goleme uloge u korona krizi. 

 - Svjesni smo svoje odgovornosti pri normalnoj opskrbi tržišta i naši brendovi poput Aqua Marisa, Vizola S, Septogala, Paracetamola JGL, a naročito dezinficijensa naše tvrtke Adrialab služe za higijenu ili prevenciju širenja virusnih oboljenja. Neizvjesno je što će se događati na našim ključnim tržištima. Uzmite samo primjer s padom potražnje za energijom i naftom, što se odmah dogodilo, a što se očekivano reflektira na devalvaciju valuta u Rusiji, Kazahstanu i nekim drugim zemljama u kojima i JGL posluje. Ostali problemi podrazumijevaju sve ono što je posljedica zatvaranja granica, smanjenog transporta, otežane logistike i slično, s čime je moguće da ćemo se susretati sve češće. Ali u kriznim situacijama, ma koliko loše i neizvjesno sve skupa u nekom trenutku izgledalo, treba zadržati hladnu glavu i imati fokus na širu sliku. Naime, i ova će kriza proći, baš kao i sve prije nje. Važno je učiniti sve kako bismo sačuvali radna mjesta, a istovremeno gledali i u razdoblje nakon krize, kada će nam svaki od radnika itekako trebati - ukazuje naš sugovornik.

Nastavlja kako se odavno raspravljalo o tome kako je teško naći specijalizirane stručnjake i zadržati ih u Hrvatskoj, a gubitak takvih ljudi je užasno velik problem na duže staze. Ponavljajući da će "kriza proći", ističe da su stručnjaci i inovativci, njihova ekspertna znanja i vještine, u ovoj su krizi vrlo važni jer daju neke nove poglede na biznis i neke nove ideje.
- Traže se sasvim drugačiji pristupi poslu i čini mi se da će, nakon krize, puno toga biti drugačije. Mijenjaju se kupci, mijenja se društvo. Zato moramo dobro pratiti što od nas svaki kupac sada očekuje, kako mu najbolje odgovoriti, ali i pratiti što rade sve zemlje u svijetu jer smo se svi zatekli u istoj situaciji. Oni, koji budu najfleksibilniji u ovoj krizi će i izaći kao pobjednici. U JGL-u konkretno, naši timovi koriste ovo vrijeme za pripremu nekoliko strateških, tehnoloških projekata koji će dodatno ojačati naše proizvodne i razvojne kapacitete. Također, vrlo posvećeno se bavimo formulacijom razvoja strategije u odabranim terapijskim segmentima - kaže Usmiani.

Nastavlja kako je kriza do kraja ogolila strukturu i ovisnost našeg BDP-a o turizmu i rentijerstvu i iznova pokazala koliko je važno imati vlastitu proizvodnju. Sa žaljenjem ističe kako su, pod pritiskom cijena i zbog kratkoročnih ušteda, proizvodnja sirovina i aktivnih supstancija iz Europske unije, pa i Hrvatske, prebačene u Kinu i Indiju, koje imaju jeftiniju radnu snagu te manje ekološke zahtjeve.

- Smatram da je ovo prilika da naša Vlada ozbiljno pristupi industrijskoj strategiji, te da vrati dijelove proizvodnje nazad. Ono što ispred HUP-ove Udruge proizvođača lijekova već odavno ukazujemo, a što i sada posebno izlazi na vidjelo, jest strateški značaj farmaceutske proizvodnje za zaštitu zdravlja građana. Proizvođači lijekova skrbe o zaštiti pacijenata i sigurnosti lijekova te su vitalno zainteresirani da proizvodi na kvalitetan način dođu do pacijenata. Mi u Hrvatskoj imamo visokorazvijenu farmaceutsku industriju koja je ujedno i najveći partner domaćeg zdravstvenog sustava - kaže Usmiani.

Otvarajući raspravu o domaćim proizvodima i može li se pomoći vlastitom gospodarstvu tako da svi svjesno kupujemo ono što se proizvelo u zemlji, kaže da će sam osobno rado dati prednost domaćem i dodaje: 

e da slušaju poduzetnike više nego ikada, a na nama je da iskoristimo trenutak i promijenimo sve što možemo i moramo bolje - oštar je Usmiani.

Kaže kako je Vlada u početku dobro reagirala, ali da je sad vrijeme da svi zajedno iz ovoga izađemo jači i čvršći za bilo koju buduću krizu.

- To ćemo postići samo time da budemo najbolji, teško da će nas netko birati samo zato jer mu mi to kažemo. Budimo najbolji, pa uspjeh neće izostati - kaže naš sugovornik.

Izvor: www.24sata.hr

Podijeli
li
0