Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom gotovo se istopio u travnju

Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom spustio se u travnju na samo 200 milijuna eura zbog oštrog pada izvoza u koronakrizi koja je prisilila vlade na oštre mjere i gotovo potpunu blokadu gospodarstva, pokazuje izvješće Eurostata.

Travanj je prvi mjesec u kojem su od prvog do zadnjeg dana u gotovo svim europskim zemljama na snazi bile mjere suzbijanja epidemije koronavirusa. Vlade su ograničile kretanje građana i zatvorile kompanije i gospodarstvo i društveni život gotovo su zamrli.

Izvoz robe iz Europske unije smanjen je u travnju za 28,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, na 125,4 milijarde eura, izračunali su u Eurostatu na temelju sezonski neprilagođenih podataka. Uvoz je potonuo 22,7 posto, na 125,1 milijardu eura.

Time se višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom gotovo istopio, spustivši se na samo 200 milijuna eura. U prošlogodišnjem travnju iznosio je 12,9 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a potonula je u travnju 32 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, na 175,2 milijarde eura.

Izvoz robe iz eurozone smanjen je u travnju 29,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, na 136,6 milijardi eura. Uvoz je potonuo 24,8 posto, na 133,7 milijardi eura.

Time je zona primjene zajedničke europske valute u travnju bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 2,9 milijardi eura. U istom mjesecu 2019. godine višak je iznosio 15,5 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone smanjila se u travnju 32,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, potonuvši na 112,4 milijarde eura, izračunali su europski statističari.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0