Veliki uspjeh domaće IT tvrtke: Surađuju sa Deutsche Bahnom, Lufthansom, Mercedesom i Deutsche Bankom

Rijetko se koja domaća IT tvrtka može pohvaliti tako impresivnom listom kompanija s kojima surađuje kao riječki Appon. Deutsche Bahn AG, Lufthansa AG, Telekom AG, Mercedes, Deutsche Bank, EnBW, Just Eat Takeaway.com, samo su neki od klijenata na čijim je projektima digitalne transformacije radio riječki tim pod vodstvom Roberta Franjkovića, osnivača i direktora Appona.

Trenutačno, kaže Franjković, završavaju projekt za DB Energie, a na kojem ih je njemačka energetska kompanija, koja je dio Deutsche Bahn koncerna, angažirala prije tri godine. IT stručnjaci iz Appona, njih četvero, pune su tri godine kao konzultanti radili na optimizaciji tehničke infrastrukture i procesa transformacije u cloud, odnosno oblak.

U 22 tima 500 ljudi
“Ukratko, imali smo zadatak modernizacije i ubrzanja svakodnevnih operativnih poslovnih procesa uz neophodno smanjenje troškova”, objašnjava Franjković, uspješan direktor i programer s 20 godina iskustva u transformaciji najvećih informatičkih infrastruktura. Ovo je riječkoj kompaniji već treći projekt koji rade za Deutsche Bahn.

Prvi na kojem su radili je poznati, nekoliko desetaka milijuna dolara vrijedan projekt DB-a Vendo, u sklopu kojeg se radi na digitalizaciji prodajnog sustav njemačke željezničke kompanije. Na istom je naime, radilo čak 500 ljudi u 22 interdisciplinarna razvojna tima, a među njima su bili i stručnjaci iz hrvatskog Appona.

Kada je završen angažman na tom projektu, kaže Franjković, dobili su novi, onaj u kojem su radili na digitalnoj transformaciji HR sustava, pa onda i ovaj za DB Energie, koji se bliži kraju.

No, poslova riječkoj IT kompaniji, specijaliziranoj za digitalnu transformaciju sustava u oblak, ne manjka. Po završetku ovog projekta čeka ih novi, onaj za njemačku energetsku kompaniju – EnBW. Klijenata na domaćem tržištu nemaju, niti ih traže.

“Najmanji klijent za kojeg smo radili imao je 10 tisuća zaposlenika. Takvih u Hrvatskoj nema”, kaže osnivač Appona, a koji je u poduzetničke vode krenuo prije 20 godina kada je u Njemačkoj osnovao svoju prvu IT kompaniju.

Nekoliko godina kasnije, točnije 2009., osnovao je i hrvatski Appon, a ideja mu je bila, kaže, ovdje angažirati i obrazovati ljude za IT stručnjake koji bi radili za njemačku kompaniju.

“Kada sam osnovao Appon u Rijeci, bilo je nerealno da bi mala hrvatska kompanija dobila posao za ogromnu njemačku kompaniju kao što je Deutsche Bahn. A ja sam, kao Hrvat koji je rođen u Njemačkoj, htio nešto ovdje pokrenuti”, kaže.

No s ulaskom Hrvatske u EU i to se promijenilo. Postalo je nevažno gdje je tvrtka registrirana, a važno samo znanje i iskustvo. Tako Franjković otkriva da mu je cilj razvijati isključivo hrvatski Appon u kojem radi 20-tak developera, dok njemački dugoročno planira ugasiti. O uspješnosti riječkog Appona govore i brojke.

Prošle su godine tako ostvarili rast prihoda od 600 posto. Rast se nastavlja i u ovoj godini jer su u prvih sedam mjeseci prihode povećali 122 posto u odnosu na isti period lani, odnosno s 1,8 milijuna kuna na 4 milijuna. No ono što je posebno zanimljivo kod riječkog Appona je njihov način zapošljavanja.

Kroz RFC Akademiju (Robert Franjković Consulting Akademija), pokrenutu 2018., posao IT stručnjaka može dobiti baš svatko, i to bez prethodnog znanja i iskustva. “Potrebna je samo motivacija”, kaže Franjković.

“Oni s motivacijom kroz Akademiju će dobiti mentorstvo pomoću kojega mogu steći znanja i stručnost u segmentu cloud computinga, programiranja u Javi te u korištenju AWS-a (Amazon Web Services). Nakon otprilike godinu, godinu i pol, ovisno koliko kome treba, obučeni su raditi kao konzultanti na projektima međunarodnih klijenata”, ističe Franjković.

Da bi stvar bila bolja, oni željni postati developeri, za svoje su učenje plaćeni, a plaća se individualno dogovora. Kroz Akademiju je prošao i Adriano Albaneze koji je nakon završenog Pomorskog fakulteta u Rijeci i osam godina “svaštarenja”, pa i konobarenja u Austriji, odlučio napraviti zaokret. Direktora Appona upoznao je, kaže, preko zajedničkog prijatelja i nakon dva sata razgovora, prihvatio izazov.

“Nisam razumio što priča. Tehnologija ova, tehnologija ona… Franjković mi je predložio da krenem s dva certifikata vezana uz Amazon i cloud tehnologiju. Dao mi je materijale i rekao da mu se javim kada položim. Kada sam ih nakon tri mjeseca položio, krenuli smo s primjenom naučene teorije u praksi”, prisjeća se Adriano, koji je nakon samo devet mjeseci edukacije dobio prvi projekt za njemačku energetsku kompaniju EnBW.

Nakon duže od tri godine rada u Apponu i za velike njemačke klijente, Adriano se danas može pohvaliti iskustvom kakvo ima malo tko u Hrvatskoj.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0