Važan iskorak Končara na azijska tržišta, dobio velik posao u Japanu

Važan iskorak Končara na azijska tržišta, dobio velik posao u Japanu
Končar GIM

Tvrtka Končar – Generatori i motori (GIM), u vlasništvu ‘matice’ Končar – Elektroindustrije, sredinom svibnja ostvarila je nemjerljiv iskorak na azijskom tržištu: nakon dvogodišnjeg kontinuiranog procesa nuđenja i pregovora, GIM je prvi put u svojoj povijesti dobio veliki posao u Japanu. Iz ove kompanije, jedne od sastavnica Končar Grupe, s tim u vezi ističu da isporuka potpisanog ugovora u svom opsegu uključuje “projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži triju generatora za dvije različite male hidroelektrane”. Prva etapa projekta bit će završena uspješnim puštanjem u pogon sinkronog generatora nominalne snage 5,2 MVA (240 min-1) na MHE Shin Sakagami, kažu, dok će druga etapa biti gotova kada se pusti u pogon sinkroni generator nominalne snage 5,2 MVA (240 min-1) i asinkroni generator nominalne snage 0,546 MW (366 min-1) na MHE Shin Utsubo.

Riječ je o ugovoru koji je nastavak uspješne suradnje Končar GIM-a s austrijskim proizvođačem turbina, i tijekom sljedeće tri godine dvije bi tvrtke trebale opravdati povjerenje koje su im ukazali japanski konzultanti. No, s obzirom na činjenicu da je ovo prvi put da su japanski investitori odabrali proizvođača turbina sa sjedištem u Europi, Končar GIM ne samo da će se predstavljati, već će ujedno, očekuje se, biti i pionir u otvaranju tržišta za druge europske proizvođače. Na ovom tržištu poznatom kao vrlo zahtjevnom, uključili su se na izazovnom projektu, kako se doznaje, prije svega zbog zahtjevnih japanskih konzultanata i visokih očekivanja. Austrijski partner i lokalni kupac prepoznali su kompetencije i sposobnosti Končar GIM-a kakve se, ističu, danas sve rjeđe mogu naći, a potrebne su za razvoj ovakvih rješenja. Pokazuje se također da je Japan na ovom segmentu jedno od tržišta koje na prvo mjesto stavlja kvalitetu, tehničko rješenje i dobru komunikaciju. Nakon prvog ugovora na japanskom tržištu, Končar bi u budućnosti mogao očekivati mnogo drugih sličnih, pa i za red veličine većih projekata u području hidroenergije, te moguće i na drugim poslovnim područjima. Vrijedno je istaknuti da je udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga Grupe Končar s referencama na 130 svjetskih tržišta, u prvom kvartalu ove godine dostigao 67%, a najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištima Njemačke, Švedske, UAE i Austrije. Dvije trećine ukupnog izvoza Grupe ide na tržište EU, što ponovo govori o kvaliteti proizvoda i rješenja koje uspješno nude na tom isto vrlo zahtjevnom tržištu. Končar GIM iza sebe ima 375 izgrađenih i revitaliziranih hidroelektrana u svijetu – pojedinačni proizvodi prilagođeni su zahtjevima kupaca i čine tržišnu nišu poslovanja društva, te što proizvedenih, što revitaliziranih 700 generatora. Njihovi poslovni rezultati temelje se na vlastitom razvoju proizvoda i vlastitoj proizvodnji, suradnji s ostalim Končarevim društvima, kao i znanstvenim institucijama.

Prema Godišnjem izvješću Uprave za 2020. koje potpisuju predsjednik Uprave Končar GIM-a Ante Elez i član Uprave Željko Barberić, ugovorenost posla na kraju 2020. te dodatni napori koji se ulažu na iznalaženju novih tržišta, o čemu govori i primjer uspješnog otvaranja japanskog tržišta, realna su osnova da će u 2021. društvo realizirati predviđene planove poslovanja. To znači da će u ovoj godini nastaviti pozitivan trend. Lani, i to unatoč uvjetima globalne pandemije, ugovoren je za oko 7% veći iznos novih poslova nego u 2019., odnosno posrijedi su novi ugovori u vrijednosti 232,3 mil. kn, s tim da su najznačajniji za projekte na tržištima Njemačke, Švedske, Austrije, Indonezije te Hrvatske. Stanje ugovorenih poslova na kraju 2020. iznosi 362 mil. kn, od čega se 80,5% odnosi na izvoz.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0