Uputa o privremenom korištenju obračunskog PDV-a pri uvozu

Primjena od 10. travnja 2020.g.

S ciljem olakšanja poslovanja gospodarstva u posebnim okolnostima izazvanim pandemijom Covid -19, a na temelju odredbi Općeg poreznog zakona („Narodne novine“ br. 115/16, 106/18, 121/19 i 32/20) i Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona („Narodne novine“ br. 45/19, 35/20 i 43/20), za uvoz dobara obavljen do isteka roka od tri mjeseca nakon stupanja na snagu članka 107.a Općeg poreznog zakona (tj. do 20 lipnja 2020.) uvedena je mogućnost plaćanja PDV-a pri uvozu iskazivanjem kroz obveze u prijavi PDV-a.  

Mogućnost plaćanja uvoznog PDV-a iskazivanjem obveze u prijavi poreza na dodanu vrijednost mogu koristiti uvoznici/porezni obveznici koji su upisani u registar obveznika PDV-a prema posebnom propisu i iskazuju taj porez kao obvezu u prijavi PDV-a, te koji odgovarajućim ispunjavanjem uvozne carinske deklaracije zatraže ovu pogodnost.

S tim ciljem, ravnatelj Carinske uprave donio je Uputu 6/16 koja potanko propisuje postupak popunjavanja deklaracije i potrebnih provjera. Uputa je postavljena na web stranicu CURH.

Uputu možete preuzeti u nastavku

Osim što će pozitivno utjecati na likvidnost gospodarstva, ova mjera će pozitivno utjecati i na rasterećenje garancija koje se koriste u postupku puštanja u slobodan promet zbog činjenice da se pri korištenju obračunskog PDV-a pri uvozu utvrđeni iznos duga po osnovi PDV-a ne zadužuje na referentni iznos položene garancije.

Primjena ove pogodnosti započinje 10. travnja 2020. u 07.00 sati.

Podijeli
li
0