UPUTA: nezavršeni postupci izvoza

UPUTA: nezavršeni postupci izvoza
Carinska uprava

Carinska uprava izdala je Uputu br. 98/13 (Uputa za provedbu postupka potrage i zaključenja nezavršenih postupaka izvoza) kojom se detaljnije uređuje postupak potrage i zaključenja nezavršenih postupaka izvoza kada izvozni carinski ured nakon što je pošiljka puštena u izvoz ne primi dokaz o završetku postupka izvoza u automatiziranom sustavu kontrole izvoza (ECS). 

Cilj postupka potrage je pribaviti dokaze o ispravnom završetku postupka izvoza radi njegovog zaključenja.

Radi efikasnije provedbe postupka potrage nadležnost i odgovornost za postupak potrage preuzima Odjel za potrage i zaključenje postupaka (u daljnjem tekstu: OPZP) ustrojen u Središnjem uredu Carinske uprave, Sektoru za carinski sustav i procedure, Službi za provozni postupak i granične procedure i smješten na adresi Avenija Dubrovnik 11, Zagreb 10000.

Nakon puštanja pošiljke s izvoznog carinskog ureda ECS sustav dostavlja deklariranom izlaznom carinskom uredu obavijest o dolasku pošiljke (poruka IE501), evidentira datum puštanja pošiljke i pokreće „timer“ (vremenski rok) „Čekanje potvrde izlaza“ u trajanju od 90 dana, te timer „Čekanje krajnjega roka potvrde izlaza“ u trajanju od 150 dana. Prvi „timer“ predstavlja rok do kojeg izvozni carinski ured mora zaprimiti poruku IE518 (rok potvrde izlaza) i u njoj sadržane rezultate kontrole provedene od strane izlaznog ureda i predstavlja potvrdu izlaza pošiljke iz carinskog područja Zajednice.

Ako u roku od 90 dana od puštanja robe u izvoz izvozni carinski ured ne zaprimi od izlaznog ureda poruku IE518, status pošiljke prelazi u status „Preporučena potraga“ i OPZP pokreće postupak potrage.

Više o postupku potrage i završetku postupaka saznajte iz dokumenta u prilogu.


PRILOŽENI DOKUMENTI

Uputa br. 98/13 za provedbu postupka potrage i zaključenja nezavršenih postupaka izvoza

Prilog 1. - Zahtjev OPZP-a izlaznom uredu

Prilog 2. - Odgovor izlaznog ureda OPZP-u

Podijeli
li
0