Ugovor DCFTA između EU i Armenije

Europska unija i Armenija zaključili su Sveobuhvatan ugovor o slobodnoj trgovini (DCFTA) koji predstavlja daljnji korak razvoju međusobnih trgovinskih i gospodarskih odnosa.

DCFTA ugovorom osigurani su povoljniji uvjeti trgovine robama i uslugama Europske unije i Armenije, a danom stupanja na snagu Ugovora za većinu roba ukida se carina. Ugovorom su propisane odredbe vezane uz pravila o podrijetlu robe, zaštitu intelektualnog vlasništva, uklanjanje carinskih i necarinskih prepreka u trgovini, odredbe o održivom razvoju na način da se ne naruše socijalna ili radna prava, te transparentnost. DCFTA ugovor omogućit će Armeniji gospodarski razvoj usklađivanjem normi i propisa u različitim segmentima posebice sanitarnih i fitosanitarnih normi u  poljoprivredi, kao i propise vezane uz industrijske proizvode s posebnim naglaskom na sigurnost i zaštitu potrošača.    

  
Pregovori EU i Armenije započeli su u svibnju 2012. godine s ciljem jačanja izvoza i ulaganja, te približavanja armenskog gospodarstva tržištu Europske unije. Očekuje da će DCFTA ugovor osigurati godišnji rast gospodarstva Armenije za 146 milijuna €, te rast BDP za 2,3%. Danas je Armenija korisnica Općeg sustava povlastica Europske unije – režima GSP+ koji Armeniji osigurava izvoz roba u Europsku uniju bez carina, dok se na europske proizvode u Armeniji primjenjuje MFN carina.

O datumu stupanja na snagu Ugovora pravovremeno ćemo izvijestiti. 

Podijeli
li
0