Ublažavanje EU sankcija Iranu

Ublažavanje EU sankcija Iranu
Iran

Iran i šest zemalja (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su dogovor o kontroli iranskog nuklearnog programa u zamjenu za suspendiranje određenih restriktivnih mjera na razdoblje od šest mjeseci. Sukladno navedenom, Vijeće EU je donijelo Odluku 2014/217ZSVP i Uredbu 2014/42/EU kojom se do 20. srpnja 2014. suspendiraju (ublažavaju) zabrane:

  • na prijevoz iranske nafte – sankcije se olakšavaju za pružanje usluga osiguranja i reosiguranja te transporta povezanih s prodajom iranske sirove nafte. Napominjemo da nema ublažavanja EU restrikcija na prodaju sirove nafte
  • na uvoz, kupovinu ili prijevoz iranskih petrokemijskih proizvoda i svih povezanih usluga (prijevoz, financiranje, financijsku pomoć, osiguranje i reosiguranje). Popis petrokemijskih proizvoda naveden je u Prilogu V. Uredbe (EU) br. 267/2012.
  • za zlato i plemenite metale uključujući i sve povezane usluge
  • za prebacivanje financijskih sredstava – autorizacijski prag za prebacivanje sredstava u/iz Irana povećan je na 400.000 EUR, a za humanitarne, zdravstvene i medicinske te poljoprivredne svrhe na 1 milijun EUR. Autorizacija nadležnog tijela potrebna je iznad ovih iznosa, a za iznose do navedenog praga dovoljna je obavijest takvom tijelu. Transakcije će se moći obavljati i preko banaka EU, ali samo u slučaju da već postoje otvoreni računi iranskih banaka koje nisu listirane. Napominjemo da Iran još nije dostavio popis (šest) iranskih banaka preko kojih će biti moguće vršiti transakcije.
  • za iransko Ministarstvo nafte odmrzavaju se sredstva u dijelu koji je potreban za dozvolu za kupnju ili uvoz petrokemijskih proizvoda

Više informacija u sljedećim dokumentima

 

Podijeli
li
0