U siječnju usporilo kreditiranje u eurozoni

U siječnju je godišnja stopa rasta kreditiranja privatnog sektora usporila na 3,8 posto, sa 4,3 posto u prosincu, izvijestio je ECB.

Prilagođeni krediti privatnom sektoru porasli su za 4,9 posto u odnosu na isti mjesec lani i njihov je rast bio i za 0,5 postotnih bodova slabiji nego u prosincu 2022.

Godišnja stopa rasta prilagođenih kredita kućanstvima smanjila se u siječnju na 3,6 posto sa 3,8 posto u prosincu, a prilagođenih kredita nefinancijskim korporacijama sa 6,3 na 6,1 posto, stoji u priopćenju.

Širi monetarni agregat M3 u siječnju je porastao za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon rasta od 4,1% u prosincu. 

Godišnja stopa njegova rasta usporila je tako četvrti mjesec zaredom i najniža je od studenog 2014.

Najuži monetarni agregat M1, koji obuhvaća gotovinu u optjecaju i prekonoćne depozite, smanjio se u siječnju za 0,7 posto na godišnjoj razini, prvi put otkada se prikupljaju podaci.

Usporedbe radi, u prosincu je bio uvećan za 0,6 posto.

Najnovije izvješće pokazuje da ECB-ove mjere zaoštravanja monetarne politike nesumnjivo utječu na ponudu novca i zaduživanje privatnog sektora, što će prigušiti gospodarski rast i inflaciju u 2023., rekao je ekonomist banke ING Bert Colijn.

- Smatramo da se utjecaj ciklusa podizanja kamatnih stopa na ekonomsku aktivnost u ovoj godini podcjenjuje, dodao je Colijn.

Izvor: www.hrt.hr

Podijeli
li
0