U novom stoljeću ciljaju daleko, novi poslovi vrijedni 5 milijardi kuna

U novom stoljeću ciljaju daleko, novi poslovi vrijedni 5 milijardi kuna
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar-Elektroindustrija d.d.

Godinu u kojoj obilježava jubilarni 100-ti rođendan, Končar Elektroindustrija završava s rekordnim rezultatima, a sve najave iz tvrtke o novim poslovima i planovi za 2022. ukazuju da će i start u novom stoljeću ovaj hrvatski industrijalac nastaviti istim tempom. Nadzorni odbor usvojio je jučer plan poslovanja Končar EI i konsolidirani plan Grupe za iduću godinu, koji se temelji na velikoj ugovorenosti novih poslova, čija vrijednost prelazi 5 milijardi kuna i znatno prelazi vrijednost s početka godine, za 20-ak posto. Prve procjene uprave, na čijem je čelu Gordan Kolak, govore da će prihodi od prodaje u ovoj godini premašiti 3,5 milijarde kuna, a planirani prihodi od prodaje za iduću godinu je na razini od 3,78 milijardi kuna.

Na stranim tržištima

Dobre vijesti iz Končara dolaze unatoč uvjetima u kojima se na globalnoj razini odvija poslovanje, od pandemije, nestašice materijala i povišenih cijena sirovina, kao i poteškoća u transportu i pokazuje se da u sektoru elektroenergetike aktivnosti nisu stale. Vodstvo kompanije osnov za dobra očekivanja temelji i na politici pojačanih ulaganja u obnovljive izvore energije i modernizaciji elektroenergetskih rješenja, koja će i na njezinom glavnom tržištu EU-zemalja biti posebno podupirana u novoj financijskoj omotnici do 2027. Poslovni plan za 2022. predviđa da će na tom tržištu prihodi Končara iznositi 1,5 milijardu kuna, a ukupno će izvoz na međunarodnim tržištima imati udjel od 60 posto.

Osim EU, rast se očekuje i u zemljama u okruženju, te Azije i Afrike. Već ove godine učinjen je velik iskorak na azijskom tržištu, gdje je Končar GIM zaključio prvi veliki posao u Japanu, gdje će projektirati i proizvesti tri generatora za dvije hidroelektrane. Uz segment hidropotencijala u kojemu je Končar dokazano jak, sve veći fokus usmjerava se prema iskorištavanju potencijala vjetra, sunca i biomase, a i sama tvrtka ima vlastitu vjetroelektranu. Predsjednik Uprave Kolak ne krije ambicije da, uz organski rast, za daljnje snažnije iskorake kompanija poseže za preuzimanjem novih društava.

Nova tvrtka

Ove godine, pak, osnovali su novu tvrtku Končar – Digital. Ona je, točnije, nastala podjelom Končara – Inženjering za energetiku i transport, s ciljem širenja portfelja i jačanja u području informatičkog softvera, a upravo taj potez svjedoči da Končar jača konkurentnost i ubacuje se u vlak digitalne tranzicije. Osim na stranim tržištima, jedan od važnijih poslova na domaćem terenu u koji se Končar uključio je i sudjelovanje u trenutno jednom od najvećih investicijskih projekata, gradni Rimac Kampusa u Svetoj Nedelji. Za Rimac Automobile Končar će izgraditi transformatorsku stanicu za snabdijevanje električnom energijom budućeg istraživačko-proizvodnog centra za proizvodnju baterija i hiperautomobila, a posao je vrijedan više od 57 milijuna kuna.

U idućoj godini Uprava planira, u skladu s usvojenom Integralnom strategijom “Končar 2020+”, nove investicije vrijedne 209 milijuna kuna, najvećim dijelom u postrojenja i opremu, te povećanje proizvodnih kapaciteta u više tvrtki unutar grupacije, te daljnji proces digitalizacije i razvoja “zelenih” proizvoda, a za financiranje investicija najvećim dijelom će se oslanjati na vlastite izvore.

U ovoj godini u Končaru je zaposleno bilo oko 3 i pol tisuće radnika, no za iduću godinu i planirane projekte koji prate trendove zelene i digitalne tranzicije, planira se zapošljavanje većeg broja inženjera.

Izvor: www.poslovni.hr

Podijeli
li
0