U Bruxellesu izložba o malim hrvatskim poljoprivrednicima

U Bruxellesu izložba o malim hrvatskim poljoprivrednicima
Izložba Moj komadić zemlje

Izložba fotografija "Moj komadić zemlje", koje prikazuju šest priča malih poljoprivrednika iz Hrvatske, koji se bave tradicionalnom proizvodnjom, otvorena je u petak u Bruxellesu u prostorijama Opće uprave za zaštitu okoliša Europske komisije.

Riječ je o poljoprivrednicima koji žive i rade u područjima Natura 2000, ekološkoj mreži zaštićenih područja u Europskoj uniji, koja je najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu.

Izložba kroz fotografije i prateću knjižicu govori o važnosti uloge malih poljoprivrednika i njihova tradicijskog znanja i vještina u zaštiti pojedinih vrsta i staništa, te u očuvanju izvornih sorti i pasmina.

Izložba u Bruxellesu nastavak je niza izložbi otvorenih tijekom 2014. i 2015. godine u raznim dijelovima Hrvatske, s tom razlikom da je u Hrvatskoj predstavljeno 14 poljoprivrednika, a za izložbu u Bruxellesu izdvojeno je njih šest.

Jedan od njih je Ante Ivčević Cobo, vinar iz Komiže na Visu, koji je uspio spasiti autohtonu sortu vinove loze Palagružonku. On je jedini od šest poljopvrirednika koji je bio nazočan otvaranju izložbe u Bruxellesu. On je s Palagruže prenio na Vis jedan trs te loze i zasadio ga u svom vinogradu, spasivši tako tu sort od izumiranja.

Tu sortu Palagružonku dao je na analizu  u Institu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu i Agronomskom fakultetu u Zagrebu i  koji nigdje drugdje na svijetu nisu našli tu sortu.

Ante kaže da svu svoju proizvodnju vina proda na otoku ili na obali restoranima ili malim vinotekama. Kaže da na Visu nitko nema velike površine vinograda, obično po hektar ili dva, tako da vinari i ne mogu proizvesti velike količine, koje bi se mogle izvoziti. Ali, turisti kada dođu na Vis i probaju viška vina, po povratku doma naručuju preko interneta pa im se onda dostavlja poštom, govori Ante, dodajući "svašta je danas moguće". 

Ante Ivčević Cobo kaže da su se vinogradarstvom bavili i njegov djed i otac, od kojih je najviše doznao o vinu.

Izložbu su pripremili Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Suske consulting za zaštitu prirode, ruralni razvoj i socijalne poslove.

"Cilj nam je bio u središte pozorosti staviti ove ljude koji rade u područjima Natura 2000", kaže Wolfgang Suske iz Suske consultinga. Njegova suradnica Marija Martinko, koja tri godine radi na ovom projektu, kaže da je ovaj pristup stavljanja u prvi plan ljudi koji se bave poljoprivredom niskog intenziteta naišla na vrlo dobar prijem u Općoj upravi za okoliš Europske komisije.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Alban de Villepin, bivši dužnosnik Europske komisije u Općoj upravi za okoliš, koji je vodio nekoliko ekoloških projekata u Hrvatskoj. "Moram reći da mi je ovo  iznimno simpatičan događaj, vrlo dobro organiziran, s vrlo dobrim vinom koje smo degustirali", kaže de Villepin.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0