Tvrtka dvaju mlada FER-ovaca pomaže u razvoju vrhunskih svjetskih proizvoda

Tvrtka dvaju mlada FER-ovaca pomaže u razvoju vrhunskih svjetskih proizvoda
BYTE LAB

Ponekad je inspirativne hobije teško uklopiti u okvire posla, pretvarajući nešto u čemu uživate u nešto od čega živite. Tko god je odlučio krenuti ovim trnovitim putem, sigurno se susreo s mnoštvom prepreka koje su se na prvi pogled činile nepremostivima. Na taj korak odlučili su se i dugogodišnji zaljubljenici u elektroniku, Danijel Babić i Matija Puškar, koji su 2011. odlučili osnovati Byte Lab.

Za značajan poduzetnički uspjeh ambicioznih FER-ovaca i njihovog startupa zaslužna je, između ostalog, potpora ESIF pojedinačnog jamstva za kojeg je Byte Lab aplicirao putem HAMAG-BICRO-a te subvencije kredita za kupnju poslovnog prostora u kojem se danas nalazi tvrtka, koja zapošljava preko 50 inženjera i ponosno stoji iza više od 200 završenih projekata.

Osnivanje ambiciozne tvrtke Byte Lab dogodilo se spontano. Dvojica studenata FER-a bavila su se elektronikom dulji niz godina i to prilično uspješno. Da je u začetku nešto veliko, počelo je dolaziti do izražaja kako se bližio kraj fakulteta. Pristizanjem sve većeg broja klijenata i upita, logično rješenje poslovnog pitanja bilo je osnovati tvrtku i baviti se onim što ih najviše zanima. Dvije godine kasnije timu se priključio i dugogodišnji prijatelj i uspješni inženjer Ivan Dodig. Motivacija je bila jednostavno ljubav prema elektronici, a kasnije su uvidjeli prostor na tržištu u embedded industriji što je iz današnje perspektive bila odlična odluka. Jedan od najvećih izazova bio je uspostaviti kvalitetne procese s obzirom da svakom klijentu pristupaju personalizirano i s posebnom pažnjom, nastojeći naći najbolje rješenje za njihovu ideju. “Byte Lab je tvrtka za razvoj proizvoda koja pomaže klijentima u istraživanju novih ideja i razvoju vrhunskih proizvoda, od najskupljeg pametnog sata na svijetu do pametnih odjevnih predmeta. Prednjačimo u tehnologiji i onome što je danas moguće postići s računalnim ugradbenim sustavima. To uspijevamo jer uvijek nastojimo naučiti nove vještine, usvojiti nove tehnologije i neprestano ulažemo u naš tim”, naglašava Matija, dodajući da je spoznaja da rade na proizvodima budućnosti velik motivirajući faktor za nastavak poslovanja.

Iako su se ovi ambiciozni mladi poduzetnici tijekom svoje profesionalne karijere, i prije covid krize već našli pred izazovnim preprekama koje se činilo teško svladati, pandemija ih je, priznaju, zaista zatekla ali su se brzo prilagodili.

Kako su među rijetkim tvrtkama koje nude razvoj softwarea, hardwarea, industrijalizaciju, proizvodnju prototipa kao i proizvodnju finalnih proizvoda, svjesni su velike uloge u proizvodnom lancu. Iako ih svestranost definitivno izdvaja od konkurencije i daje prednost nad tvrtkama koje ove usluge nude pojedinačno, u doba korone shvatili su da moraju donijeti važne odluke koje će utjecati ne samo na njih, već i njihove partnere. “Bitno je u tim teškim trenucima prepoznati i moguće prilike. Osim kašnjenja materijala, poskupljenja transporta, smanjivanja naručenih količina još uvijek se suočavamo s otežanom nabavom u nabavnim lancima, no tu smo prepoznali i priliku. Zbog otežane nabave komponenata svojim klijentima ponudili smo usluge redizajna uređaja s komponentama koje su dostupne kako bi klijenti mogli isporučivati svoje produkte bez značajnih kašnjenja. U svakom trenutku podrška i pomoć dobro dođu, a naša je došla u vidu posredovanja HAMAG – BICRO-a.

Uzimajući u obzir vrijednosti tvrtke, uz potporu HAMAG-BICRO-a, čiji financijski instrumenti pomažu u mobilizaciji dodatnih izvora novčanog kapitala u svrhu prevladavanja tržišnih prepreka, kontinuiran rast ove ambiciozne tvrtke potpuno je u skladu s očekivanjima.

“Preduvjet svakog održivog rasta dobar je balans između ekspanzije i restrukturiranja procesa unutar tvrtke. Nagli rast nužno je pratiti kako s tehničkim resursima tako i s organizacijskim resursima kako bi održali ugodno i poticajno radno okruženje. Na kraju dana svaki zadatak i posao je lakši kad se na njega ide s motiviran, s osmijehom te dobrim raspoloženjem” istaknuo je Danijel te dodao je kako je iznimno bitno i ulaganje u znanje.

“Ulaganje u znanje mladih jedna je od važnijih stavki našeg poslovanja. Kroz mnogobrojne interne edukacije trudimo se biti u korak s vodećim i najnovijim tehnologijama kako bismo bili u mogućnosti ponuditi klijentu najbolju uslugu te obogatiti znanje svakog inženjera pojedinačno. Još jedan primjer je godišnje održavanje Embedded software akademije i Embedded hardware internshipa za studente koji žele naučiti više o razvoju u embedded okruženju. Po završetku ovih programa studenti se imaju priliku zaposliti u našim hardware i software odjelima što je benefit i za mlade ljude nakon fakulteta ali i za tvrtku jer nam omogućuje kvalitetni proces kvalifikacije novih zaposlenika”.

Opstanak u svijetu poduzetništva nije nimalo lak, što u Byte Labu uspoređuje s adrenalinskim sportom poput padobranstva, gdje čovjek mora iskočiti iz zone komfora i vidjeti odgovara li mu omjer rizika i benefita. Naravno da prije treba promisliti i prepoznati pravi trenutak, no gotovo je jednako bitno obratiti pažnju i ne ostati paraliziran kod odluka. Uslijed pretjerane analize mogućih odluka, lako je pasti u blokadu za koju vrlo često ne postoje sve potrebne informacije i parametri. Iz tog razloga bitno je pokušati, vidjeti rezultat, pokušati prilagoditi pristup i ponoviti pokušaj.

U primjeru Byte Laba mnoge stvari nisu išle očekivanim tokom, ali najbitnije je ustrajati, prilagođavati se i uvijek tražiti nova rješenja.

Izvor: www.poslovni.hr

Podijeli
li
0