Trgovinski sporazum EU - Australija prilika za Hrvatsku

Trgovinski sporazum EU - Australija prilika za Hrvatsku
EU-AUSTRALIA FREE TRADE AGREEMENT

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Australije prilika je za razvoj hrvatsko-australskih gospodarskih odnosa, ocijenjeno je na tribini i raspravi "Australija-EU: Sporazum o slobodnoj trgovini i njegov značaj za EU i Hrvatsku", održanoj u ponedjeljak u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Robna razmjena EU i Australije vrti se oko 55 milijardi dolara godišnje, u čemu Hrvatska sudjeluje s 23,8 milijuna dolara. Time ne možemo biti zadovoljni iako se većina odnosi na naš izvoz u Australiju. Zato Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije vidimo kao dodatni poticaj našim bilateralnim odnosima“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i energetiku Tomislav Radoš. Naglasio je da interes domaćih tvrtki za australsko tržište sve više raste te da su neke tamo već pronašle svoje mjesto, poput Podravke i Mlinara.

"Australija je poznata kao otvoreno i inovativno gospodarstvo pa tamo svoje mjesto mogu naći i manje tvrtke s dobrim proizvodima i idejama. Energetika, industrija, tehnološki razvoj i turizam, područja su s velikim potencijalom za rast suradnje", rekao je Radoš. Dodao je da HGK godinama radi na jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Australije.

Pregovori o Sporazumu o slobodnoj između EU i Australije počeli su u svibnju 2018., a do sada je održano pet krugova razgovora.

Predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Australijom pri HGK Marko Marić je pojasnio kako je glavni zadatak Vijeća snažnije povezivanje i razmjena iskustava među poduzetnicima dviju zemalja. "U Australiji živi više od 200.000 pripadnika naše dijaspore koji imaju važnu ulogu u tamošnjem gospodarskom životu. To može olakšati hrvatskim tvrtkama ulazak na australsko tržište“, rekao je Marić.

Veleposlanica Australije u Hrvatskoj Elizabeth Petrovic je kazala kako je Vijeće vrlo važno u razvoju hrvatsko-australskih gospodarskih odnosa, kao izvor informacija hrvatskim poduzetnicima koji žele izvoziti na australsko tržište i obrnuto. "Želimo uspostaviti trgovinski sustav baziran na slobodnoj trgovini i transparentnosti koji će ojačati naša gospodarstva i dodatno ojačati trgovinu, kako s EU, tako i s Hrvatskom“, rekla je Petrovic.

Savjetnica za gospodarstvo i specijalist u pregovorima za Sporazum o slobodnoj trgovini između Australije i Europske Unije u Misiji Australije pri EU i NATO-u Juliana Nam naglasila je kako će taj sporazum biti veliki korak naprijed za obje strane. "Hrvatska je prirodno okrenuta europskim zemljama kao glavnim trgovinskim partnerima, no bitno je da diversificirate svoje gospodarstvo, a jedna od idealnih destinacija za to je upravo australsko gospodarstvo. Naše glavno tržište su zemlje Azijsko-pacifičke regije, a to je jedno od područja svijeta koje se najbrže razvija i ima ogromnu potražnju, zato imamo solidne stope rasta već 30-ak godina. Također imamo veliku potražnju za uslugama visoke kvalitete i tu je prilika za Hrvatsku“, rekla je Nam.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0