Trgovinska razmjena Hrvatske i Sjeverne Makedonije u pandemiji porasla za 13 posto

Trgovinska razmjena Hrvatske i Sjeverne Makedonije u pandemiji je porasla za 13 posto, istaknuto je sastanku sjevernomakedonske delegacije na čelu s predsjednikom te države Stevom Pendarovskim s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestila je Komora u četvrtak.

Sastanak je održan u sklopu višednevnog posjeta sjevernomakedonskog predsjednika Hrvatskoj. "Želimo stvoriti kvalitetan sustav koji će pomoći gospodarstvenicima da rade na razvoju naših trgovinskih odnosa i da debelo nadmašimo trenutne brojke", poručio je Pendarovski.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je kako Sjeverna Makedonija ima bezrezervnu političku podršku Hrvatske na putu prema europskim integracijama, ali da jači fokus treba staviti na razvoj gospodarskih odnosa. "Poduzetnici Hrvatske i Sjeverne Makedonije nemaju vremena čekati da se politika usuglasi, već moraju izvlačiti najbolje iz postojećeg okvira, a tu im HGK stoji na raspolaganju", istaknuo je Burilović.

Velik potencijal za razvoj ekonomskih odnosa vidi u energetici, odnosno obnovljivim izvorima energije. Po njemu, bilateralnu gospodarsku suradnju možemo jačati i u građevinarstvu, prometu i turizmu.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić osvrnuo se na trgovinske odnose Hrvatske i Sjeverne Makedonije naglasivši kako su pokazali vrlo otpornima na utjecaj pandemije. "Naša robna razmjena u prošloj je godini iznosila 221 milijun eura, što je rast od gotovo 13 posto u odnosu na 2019. Porasli su i uvoz i izvoz, a premda velik udio u razmjeni imaju poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, osobito stoga jer nas veže duga tradicija i prepoznatljiva kvaliteta, struktura se ipak polako mijenja u smjeru izvoza proizvoda visoke dodane vrijednosti" rekao je Barbarić.

Dodao je da su u 2020. najznačajniji hrvatski izvozni proizvod u Makedoniju bila motorna vozila i lijekovi, dok je istovremeno makedonska farmaceutska industrija izvezla u Hrvatsku lijekova u vrijednosti 8,5 milijuna eura.

Predsjedateljica makedonske komore Danela Arsovska kazale je da je važno razmijeniti mišljenja i locirati sektore s najvećim potencijalom za suradnju. "Moramo intenzivirati razgovore poduzetnika, pospješiti investicije u industrijsku proizvodnju i surađivati na razvoju turizma, jer je tu veliki potencijal u post-korona razdoblju. Naravno, tu su i fondovi EU koji otvaraju velike mogućnosti za suradnju i investicije", smatra Arsovska.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0