Solvis d.o.o. prodao Googleu 120.000 solarnih ćelija za 10 milijuna eura

Solvis d.o.o. prodao Googleu 120.000 solarnih ćelija za 10 milijuna eura
Stjepan Talan, predsjednik Uprave Solvis d.o.o.

Zračna snimka novoga Googleova podatkovnog centra u Kaliforniji najesen će biti, najavljuje se, spektakularna. Na njoj će se vidjeti niz kupola s pokrovom od solarnih panela. Prizor jedinstven u svijetu, djelimično zahvaljujući i hrvatskoj tvrtki sa sjevera zemlje.

Veliki je Google od varaždinskog Solvisa naručio 120.000 solarnih panela kao pokrov za svoje kupole na jugu Kalifornije.
Malo je dalje od njih i Silicijska dolina, sjedište Googlea.

Poslovati s Googleom nemjerljivo je vrijedan posao. Uz dobru zaradu, imati Google kao poslovnu preporuku, nema cijene.
A ugovor vrijedan deset milijuna eura samo je početak.

Američka multinacionalna korporacija specijalizirana za internetske servise pažljivo bira suradnike, a kad ih pronađe, vjeran je partner. Budući da će Google sve svoje zgrade u svijetu opremiti solarima, bit će to dugotrajna suradnja. I isplativa. Google u svijetu ima tisuće svojih objekata. Pridodaju li se tome nova poduzeća, a kupuje jedno svaki tjedan, poslu zapravo nema kraja.

Vrijednost multinacionalne korporacije Google svakodnevno raste i u ovom je trenutku blizu bilijun dolara ili ju je već prešla.
Petak je poslijepodne. Stjepan Talan, po struci magistar farmacije, vrzma se po uredu uz varaždinsku zaobilaznicu. Francuski buldog Zara lijeno ga prati. Zna da bez nje neće nikamo.

Uobičajeni je to radni dan u Solvisu. Jednak je bio lani, a ako Bog da, bit će i dogodine. Baš se ni po čemu ne da naslutiti da nije i više nikada neće biti isto. Jer kad na vrata dođe jedna od pet najvrednijih kompanija na svijetu - uz Apple, Microsoft, Coca-Colu i IBM - ne može biti isto.

- Ne radi se tu samo o novcu, reference koje dobivamo tom suradnjom znatno su vrednije za buduće poslovanje - staloženo nam, mirnim glasom, govori vlasnik i direktor Solvisa Stjepan Talan.

Ničim ne pokazuje da je svjestan nove etikete “jakog globalnog igrača”, koju tvrtke zarade kad uđu u posao s Googleom. Kad kompanija s kojom baš svi žele poslovati izabere vas. Bolje reference nema.

Čudan je Talan čovjek. Nakon 25 godina rada u struci, farmacije mu je bilo dosta. Nedostajalo mu je poslovnih izazova, kaže. Stoga je prodao svoju tvrtku Medifarm, koju je kupio nakon desetljeća rada u državnoj službi, za pultom ljekarne “Dr. Gaj” u Varaždinu.

Sljedećih je pet godina ostao raditi kao glavni menadžer za kupca svoje kompanije. Strpljivo je promatrao tržište i razmišljao u što da uloži. Rad za druge nije mu predstavljao izazov. Želio je kreirati.

Dok bi većina čekala mirovinu u unosnoj farmaceutskoj niši, Stjepan Talan kaže da jednoličnost nije dio njegova habitusa.

Nakon pet godina menadžerskog rada za sada njemačku farmaceutsku tvrtku, prelomio je. Nije mogao izabrati gore vrijeme, 2008. i svjetsku recesiju.

- Razmišljao sam što u budućnosti ima smisla. To podrazumijeva stratešku industriju. Energetiku, hranu... U farmaceutici sam bio. To, dakle, otpada. Uvijek se tu poteže i oružje, ali to me ne zanima. Odlučio sam se za energetiku i solar. Sunce je vrlo perspektivno. Nijedna studija predikcije o solaru nikada nije pobijena. Dao sam otkaz na odlično plaćenom poslu - 120.000 kuna bruto - i novcem od prodaje poduzeća otvorio novu tvrtku, Solvis. Osam smo godina radili skromno. Stabilno, ali skromno. A onda nam je krenulo - govori taj poduzetnik za Nedjeljni Jutarnji.

Prošlu je godinu Solvis završio sa 330 milijuna kuna prihoda. Ove će godine, zahvaljujući poslu za Google, zaraditi još 75 milijuna kuna. U posljednje tri godine prihod stalno raste, a za još dvije godine bit će udvostručen.

- Ne govorimo napamet. Zahvaljujući čvrstim ugovorima, to je plan s podlogom. Do prije koju godinu smo radili 98 posto za izvoz, a sada se to polako mijenja. I Hrvatska ulaže u solar - kaže.

Potpisani je ugovor s Googleom, ugovor za projekt. Google stalno gradi podatkovne centre diljem svijeta i, kao ekološki odgovorna tvrtka, sve ih želi opremiti solarnim panelima. Budući da žele vlastita, unikatna rješenja, koja su sada razvili sa Solvisom, novi su ugovori zapravo zajamčeni.

Realno, bude li tvrtka radila sve panele za Google, drugi joj posao još neko vrijeme ne bi niti trebao. Ali, umjesto da se usredotoči samo na Google, tvrtka paralelno radi na povećanju proizvodnih kapaciteta.

Taman da Google za koji mjesec naruči dodatne solare, Solvis mu ih može isporučiti.

Solvis je u varaždinskoj Poslovnoj zoni Brezje uz varaždinsku zaobilaznicu sagradio novi poslovni objekt.

- Prva proizvodna linija bila je kapaciteta 15 megavata. U novoj je tvornici instalirana linija sa 30 posto dodatnog kapaciteta, naručena je još jedna. Do ljeta ćemo imati 300 megavata. U našoj se industriji tehnologija jako brzo razvija i uvijek je to poluautomatska proizvodnja, zato imamo 320 radnika u proizvodnji. Još je 40 menadžera, od čega 12 inženjera. Prije godinu dana imali smo upola manje radnika - govori Talan.

Ugovor s Googleom treći je veliki ugovor Solvisa potpisan u posljednje dvije godine.

- Stoga nama taj ugovor nije ‘o glavu’, ali je izuzetno važan. Najveća je to pojedinačna narudžba koju smo imali. I opet moram spomenuti prestiž koji donosi rad s Googleom. Inače, radimo s još dva jaka partnera, iz Kanade i Francuske. Ozbiljne su to tvrtke na svojim tržištima, a s njima usko strateški surađujemo - kaže vlasnik Solvisa.

Stjepan Talan ima 64 godine, visok je, markantan muškarac. Pazi na sebe, kaže. Zdravo se hrani, puno se kreće, svaki dan sa suprugom Vesnom s nordijskim štapovima prohoda i do desetak kilometara. Nije imao problema sa zdravljem, u bolnici je bio samo kad je u tridesetima operirao kralježnicu. Jedini je to put i da je bio na bolovanju.

Poslovi su uhodani i više ne ostaje u tvrtki dulje nego što želi. Dođe ujutro ranije, “ali zato što hoću, a ne zato što moram”.

- I dođem u ugodnu sredinu. Harmonija života i rada je najbitnija. Vrlo dobro znam definiciju stresa, ali u posljednje sam ju dvije godine gotovo i zaboravio. Prije pet je godina količina stresa bila velika. Nemjerljivo veća. Vladala je opća kriza, u Hrvatskoj je jako dugo trajala, a mi smo još bili u razvoju. Trebalo je savladati tehnologiju, educirati kadrove, postaviti menadžment, nešto i zaraditi da se stabilizira poslovanje. E, onda počinje onaj slatki dio. Ležerniji, kad možeš kormilariti na mirnome moru. Ne više uzburkanome - kaže.

Nova je zgrada Solvisa pažljivo, kaže gazda, kreirana u ugodan i perspektivan prostor. Arhitekti su u tome i uspjeli.

U jednom je dijelu proizvodnja panela, drugi dio zgrade je kompanija za proizvodnju vitamina i minerala Farmex.

Stjepan Talan i obitelj na gornjoj su etaži sami. Svoje sobe imaju sin, snaha, kći i zet. Sve su sa staklenim zidom prema hodniku i prema van. Tu je i lounge prostor, u kojem se može popiti kava. Na podu, pod stolcima modernog, industrijskog dizajna, ručno su rađeni marokanski tepisi. Dvije su sobe za sastanke. Sve je jednostavno, ravnih linija, nije razmetljivo.

U ovom dijelu zgrade nema prostorije bez košara ii prostirki za pse. Uz Zaru, staru osam godina, tu je i dvogodišnja Mila. Obitelj ima i sobu za vježbanje, zasad je tu traka za trčanje, a za koji dan stiže i ostala oprema. Duž cijelog zida je ogledalo. Dobro dođe da je osoba zadužena za logistiku trener fitnessa po zvanju, pa je već ugovoren dodatni posao.

- Ukupno ovdje, u obiteljskom dijelu, imamo 300 četvornih metara prostora - zadovoljan je.

Terase su velike gotovo jednako kao unutarnji prostor. Bit će na njima visoko drveće do proljeća.

Zara i Mila već uživaju, s uređenom će terasom, vjeruje Talan, i više.

- One daju duh ovom prostoru. Pobuđuju tu neku notu mirnoće - voli gazda svoje pse.

Jednaku politiku prema psima u radnom prostoru njeguje i Google. Psi su dobrodošli u tvrtke, jedini je uvjet da su dresirani. Google je “zaposlio” i 200 koza kako bi brstile velike zelene površine oko sjedišta tvrtke u Silicijskoj dolini.

Google od Solvisa nije želio standardne panele iz redovne proizvodnje. Kad su izabrali partnera, poslali su svoje stručnjake u

Varaždin da s inženjerima hrvatske tvrtke i švicarskim partnerom razviju specijalne panele za Google.

- Paneli su metar puta metar, srebrne boje i njih 120.000 bit će pokrov kupole na ogromnom podatkovnom centru Googlea. Zgrada je sad već pri kraju i uskoro počinje postavljanje kupola. Projekcija iz zraka je prekrasna. Spektakularna - opisuje Stjepan Talan.

Kad su prije koju godinu počeli s razvojem specijalnih panela za najjaču globalnu kompaniju, jamstva za narudžbu nije bilo.

Dvije godine kasnije Google je Solvisu poslao ugovor o proizvodnji.

Specijalni će paneli za Google biti gotovi krajem ožujka i odmah idu na postavljanje, a završetak se posla i zaključenje ugovora Googlea i Solvisa očekuje najesen.

- Tek tada ovaj posao možemo smatrati ozbiljnom referencom. Bit će to i korist i ponos nakon niza godina ulaganja u tehnologiju, educiranje kadrova i inženjera. Jedini se bavimo ovim poslom u našem dijelu Europe i kadrovi su usko specijalizirani. Neću reći da su samouki, ali inženjeri su učili kroz rad, u hodu svladavali neka zakučasta rješenja - ponosan je Stjepan Talan.

Poduzetnik bi rado još jedan, treći izazov. Nešto novo, ali shvaća da mu je potrebna stabilnost. Onakva, kakvu danas ima.

Od cijele obitelji Talan, jedino Vesna Talan ne radi u obiteljskoj tvrtki. Ostala je u svojoj branši i vodi dvije ljekarne, u Varaždinu i Zagrebu.

Ako su i bogati, a bit će da jesu, kod Talanovih se to ne primjećuje. Građanska su varaždinska obitelj, žive u ulici s lijepim kućama. Stjepan je rodom dvadesetak kilometara od grada, iz sela Gornje Vratno u Općini Cestica, na hrvatskoj granici sa Slovenijom.

Isplaćuje si dvije direktorske plaće, u Solvisu i Farmexu, ukupno 30.000 kuna neto.

Talanovi nemaju kuću na moru ni jahtu. Ne zato što su lažno skromni, kaže Stjepan Talan, nego zato što ne žele. Prije pandemije putovali su u daleke zemlje, danas sjednu u Range Rover i odu do Beča, Münchena, Venecije, Budimpešte...

- Sretni smo što je Varaždin na ovako dobroj zemljopisnoj poziciji, pa nam je sve to blizu - nisu statični, ne sjede kod kuće.

Pandemija nije utjecala na posao Solvisa. Stjepan Talan ne skida masku s lica ni na većoj udaljenosti od dva metra.

- Samo treba biti strpljiv, pa nije to tako teško - kaže.

Moćni je Range Rover najvrednija pokretnina Stjepana Talana. Kaže da ne mora imati previše.

- Želim dostupne stvari. Najveća je glupost kupiti jahtu za dva milijuna eura kad imaš prihode od dva milijuna eura. Orijentacija na zdravo i prirodno odvela nas je na kampiranje, u mobilne kućice. Imati visoke ciljeve, a ne moći ih dosegnuti, donosi frustracije. Ja sam svoje mladenačke snove debelo premašio. Živio sam na selu i naporno se radilo, pa mi je cilj bio osigurati sebi i svojima manje naporan život. Veličina i količina za mene nisu cilj. Cilj su stabilnost i harmonija. Egzistencija je osigurana, a sada treba više paziti na psihofizičku stabilnost - uvjerljivo to govori Stjepan Talan.

Predani je rotarijanac, humanitarno aktivan. Pomogli su, kaže, i na Baniji, ali što su dali i kome, ne želi reći.
Solvis je bio tražen i u Dubaiju. Ondje su postavljane stotine nekoliko metara visokih solarnih palmi. Za solinsku tvrtku Include rade solarne klupe i drveće. Solinjani ih rade na desetke tisuća za cijeli svijet. Stjepan Talan najavljuje i kontejnere za smeće sa solarnim elementima.

- Solar ulazi u sve elemente gdje je potrebna električna energija. Sunce nam je bogomdano - jednostavna je filozofija.
Iako je on gazda tvrtke, Stjepan Talan ne pokušava tvrditi da zna sve o solarnim panelima. Za to, kaže, ima zaposlene stručnjake.

- Kad razgovaram o tome, kao sad s vama, uvijek znam dokle mogu ja govoriti o poslovnom dijelu, a kad dolazi na red struka. Tada se uključuju inženjeri. I kad zapošljavamo stručne kadrove, ja se u to ne miješam. Puštam da odaberu oni koji znaju.

Problema s kadrovima nemamo - govori.

Solvis nema Upravnog ni Nadzornog odbora, ali vlasnik vjeruje da će za godinu do dvije imati. Za pet će godina, vjeruje, izaći na burzu.

Reklama mu ne treba. Tvrtka nema odjel marketinga.

Izvor: www.jutarnji.hr

Podijeli
li
0