Siemens Hrvatska samostalno je izvezao 76 milijuna kuna roba i usluga u 2017.

Siemens Hrvatska samostalno je izvezao 76 milijuna kuna roba i usluga u 2017.
Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska

Nastavak rasta poslovanja u skladu s predviđanjima na svjetskoj razini očekuje Medeja Lončar, nova predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, koja je tu poziciju preuzela početkom ovoga mjeseca, uz zadržavanje postojeće funkcije predsjednice Uprave Siemensa Slovenija.

Siemens Hrvatska rastao je u gotovo svim granama, a nova predsjednica Uprave najavljuje daljnji rast u u svim područjima.


Siemens Hrvatska u posljednjoj je poslovnoj godini samostalno izvezao roba i usluga u vrijednosti od 76 milijuna kuna, no kako smo globalno opredijeljeni za to da uvođenjem novih tehnologija i savjetovanjem u njihovoj promjeni radimo zajedno s našim klijentima na njihovoj transformaciji i povećanju konkurentnosti, Siemensov doprinos razvoju hrvatskih izvoznih tvrtki nadmašuje tu brojku.

Daljnjim rastom suradnje i poslovanja s drugim hrvatskim tvrtkama vjerujem da možemo kvalitetno sudjelovati u rastu cijeloga gospodarstva, rekla je Lončar i pohvalila najavu države da će izraditi nacionalnu strategiju digitalizacije gospodarstva koja među ciljevima ima i implementaciju koncepata Industrije 4.0.

Proces digitalne transformacije gospodarstva može se, rekla je Lončar, ubrzati osvještavanjem njezine nužnosti i odbacivanjem pesimizma.

Skrenula je pozornost na Siemensov i HEP-ov zanimljiv projekt u  distribucijskom području Elektra Koprivnica – superbrzoj samoobnavljajućoj mreži na decentraliziranom sustavu i bežičnoj tehnologiji uz korištenje komunikacijskog protokola IEC1850, prvoj takvoj mreži u Europi.

Decentralizirani sustav znači da nema središnjeg sustava koji odlučuje već kontroleri ugrađeni duž mreže međusobno komuniciraju u stvarnom vremenu za što je potrebna razmjena informacija velikom brzinom.

Inženjeri u Siemensu Hrvatska svladali su veoma zahtjevne tehnike uvjete i napravili sustav koji otklanja kvar i rekonfigurira mrežu u roku kraćem od 0,3 sekunde. Prekid napajanja smanjen je do te mjere da ga uređaj priključen na mrežu i ne osjeti (npr. računalo ili TV nee se ugasiti/restartati) te se ponaša kao da do prekida napajanja nije ni došlo.

Korak je to prema potpuno autonomnim sustavima s umjetnom inteligencijom u okviru Smart Grid tehnologija. Isto tako, obnovljivi izvori energije spojeni na takvu mrežu ne iskaču iz nje. Nužno je što više osvještavati činjenicu da su takvi pothvati mogući bez obzira na stanje gospodarstva i samo tako će ih biti sve više, zaključila je Lončar.

Izvor: Lider

Podijeli
li
0