Senjska Neda i u krizi radi punom parom

U senjskoj tvornici trikotaže i konfekcije Neda šivanje programa dnevnog i noćnog rublja za žene, muškarce i djecu u potpunosti je stalo.

Unatoč tome, radi se punom parom jer se glavni dobavljač rublja trgovačkih lanaca u Hrvatskoj prilagodio krizi i u potpunosti preusmjerio na proizvodnju zaštitnih maski. U počecima je to bilo za potrebe u Hrvatskoj, a sada isključivo za njemačko tržište.

Kad je koronavirus stigao u Hrvatsku, radnice Nede šivale su zaštitne maske od pamuka za gradove, Crveni križ i bolnice na potezu od Rijeke do Zadra, ponajprije za Primorsko-goransku županiju, a onda se - nakon nekih medijskih istupa u kojima je građanima poručeno da pamučne maske ne štite od virusa - dogodio potpuni zastoj narudžbi, priča za Privredni vlasnik tvornice Milan Čudić.

"Šivamo zaštitne maske za Nijemce i sve u potpunosti izvozimo u Njemačku. Izrađujemo dvoslojne i troslojne maske koje su certificirali Nijemci i koje imaju 98-postotnu zaštitu od virusa", priča Čudić i pojašnjava da se maske po posebnom postupku izrađuju kombinacijom pamučnog platna i flizelina. Svu potrebnu sirovinu dobivaju iz Njemačke, a u Nedi odrađuju posao šivanja.

U senjskoj tvornici ovih se dana radi u dvije smjene i po 12 sati. Dnevno se proizvede između tri i pet tisuća komada maski, no zahtjevi su mnogo veći: da imaju kapaciteta, mogli bi dnevno isporučivati oko 30 tisuća maski.

Na pitanje kakvi su daljnji planovi, Čudić, dobro znajući da neizvjesno vrijeme nije za velike planove, odgovara da će se i dalje prilagođavati situaciji.

"Moramo vratiti industriju u svoje okrilje. Mi u Nedi već 20 godina stalno izvozimo u Njemačku, a onda oni te naše proizvode brendiraju i robu pod svojom etiketom vraćaju u Hrvatsku. To je naša stara priča", ironično zaključuje Čudić.

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0