Sastalo se Povjerenstvo za IHG

izvor: www.mvep.hr

Sastalo se Povjerenstvo za IHG
Povjerenstvo za IHG

Prva sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva održana je u utorak, 22. listopada u Vladi RH. Nastalo na izravan zahtjev hrvatskih izvoznika, Povjerenstvo okuplja sva relevantna tijela državne uprave nadležna za izvoz, zatim poslovna udruženja – HIZ, HGK, HUP i HOK kao i HNB i Ekonomski institut, odnosno one koji mogu pridonijeti definiranju jasnih, ali i ambicioznih smjernica podrške hrvatskom izvozu. Sjednicu je vodio koordinator Povjerenstva i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. 

Vlada RH osnovala je Povjerenstvo kao središnje tijelo za realizaciju tri zadaće usmjerene prema oporavku gospodarstva: izradu i provođenje mjera podrške izvozu u svim fazama izvoznog procesa – kako u zemlji, tako i u inozemstvu, usmjeravanje stranih ulaganja u funkciji proizvodnje za izvoz te koordinaciju aktivnosti promocije hrvatskoga gospodarstva prema inozemstvu. Povjerenstvo će biti mjesto na kojem će izvoznici iznositi Vladi svoje zahtjeve prema Vladi RH i na kojem će, zajedno s resornim ministarstvima, zajednički definirati programe i pratiti način njihove implementacije. 

Na prvoj sjednici usvojen je i hodogram izrade Akcijskog plana koji će sadržavati mjere podrške izvozu što su ga predložili članovi Povjerenstva. Također, dogovoren je način praćenja izrade i provedbe relevantnih strateških dokumenata kao što je Strategija industrijalizacije i Strategije poticanja investicija, odnosno integriranje smjernica podrške izvozu u dugoročne razvojne planove zemlje. Članovi izaslanstva uskladili su svoje aktivnosti promocije hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu do kraja godine te započeli s izradom plana zajedničkih aktivnosti za 2014. godinu. 

Podijeli
li
0