Ruska Federacija najveće izvozno tržište za JGL

Ruska Federacija najveće izvozno tržište za JGL
JGL d.d.

Za Jadran Galenski laboratorij (JGL) najveće izvozno tržište i dalje ostaje Regija CIS (Commonwealth of Independent States - Udruženje Nezavisnih Zemalja), točnije Ruska federacija, s čak 54 posto udjela. Na ruskom tržištu, prošle je godine zabilježen rast prodajnih prihoda od gotovo četiri posto na 281.058.342,00 kuna. U tom je razdoblju ruska rublja u odnosu na euro doživjela dodatni pad od 13,29 posto, odnosno 13,59 posto u odnosu na kunu. Zahvaljujući korištenju financijskih instrumenata zaštite od promjene tečaja, tzv. forward ugovora, postignut je značajno povoljniji neto efekt tečajnih razlika u usporedbi s 2014. godinom.

Učvršćenjem pozicije tržišnog lidera u segmentu nasal saline Aqua Maris i Meralys proizvoda, JGL d.d. se popeo na 38. mjesto na rang listi farmaceutskih kompanija na ruskom tržištu, gdje posluje u konkurenciji s više od dvije tisuće kompanija.

JGL d.d. predstoji jačanje pozicije na ključnim tržištima i daljnja internacionalizacija poslovanja na tržištima poput Vijetnama, Tajlanda i Saudijske Arabije na kojima se započelo s prodajnim operacijama uz partnere. Prvi izvoz u 2015. napravljen je u Indoneziji.

U ostalim zemljama na tržištu Jugoistočne Europe ostvaren je ukupan rast prodaje od 19 posto, posebno u programu Aqua Maris, kojem je prodaja porasla gotovo četrdeset posto.
Proizvodnju prvih lijekova na srpskom je tržištu pokrenula tvrtka JGL d.o.o Beograd, a nastavljene su i pripreme za ishodovanje nacionalnog GMP certifikata. Proizvodnja je većim dijelom orijentirana na tržište Srbije, ali uz to i na izvozna tržišta Rusije, Kazahstana i Bjelorusije, kao i zemlje CEFTA-e. JGL-ova tvrtka u Srbiji trenutno ima ukupno 50 registriranih lijekova, a u planu je i daljnje širenje portfelja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0