Rekordna narudžba mjernih transformatora za SAD

Rekordna narudžba mjernih transformatora za SAD
Mjerni transformatori

Tvrtka Končar - Mjerni transformatori (Končar MJT) nastavlja s uspjesima u izvozu na zahtjevno tržište SAD-a koje su ove godine postale jedno od njezina tri najveća izvozna tržišta. Tako je Končar MJT nedavno primila važnu narudžbu od američke energetske tvrtke NV Energy.

Radi se o rekordnoj, tj. do sada najvećoj pojedinačnoj narudžbi neke američke tvrtke za Končar MJT, čija vrijednost premašuje 7,5 milijuna dolara. Narudžba uključuje kapacitivne naponske transformatore napona 123 - 525 kV i manju seriju visokonaponskih transformatora od 123 i 245 kV, pri čemu su isporuke predviđene u razdoblju 2024. - 2027. Radi se o transformatorima koji će imati važnu ulogu u projektu Greenlink Nevada čiji je cilj povezivanje postojeće mreže od 525 kV s novim prijenosnim mrežama u sjevernim i zapadnim dijelovima Nevade, što će omogućiti povećanje pouzdanosti mreže i olakšati preuzimanje energije iz obnovljivih izvora.

Novi ugovor s NV Energyjem važan je jer učvršćuje uspješnu suradnju Končara sa skupinom Berkshire Hathaway. Naime, uz narudžbu za NV Energy, Končar trenutačno isporučuje i transformator za PacifiCorp, još jednu američku energetsku tvrtku u vlasništvu Berkshire Hathawaya. Te se isporuke ostvaruju u okviru projekta Energy Gateway, čiji je cilj razviti više od 3000 km prijenosne mreže diljem zapadnog dijela SAD-a. Sve je to u skladu s PacifiCorpovom 'Energetskom vizijom 2020.', čija se vrijednost procijenjuje na 3,1 milijardu dolara i koja predviđa gradnju novih i nadogradnju postojećih vjetroelektrana u ukupnoj snazi 1,15 GW.

U sklopu tog projekta Končar će isporučiti razne vrste transformatora, uključujući kombinirane i visokonaponske transformatore 525 kV. Uz to, u lipnju su uspješno isporučena još četiri transformatora, izvijestio je Končar.

Izvor: www.energetika-net.com

Podijeli
li
0