Rast robne razmjene EU-a s ostatkom svijeta

Rast robne razmjene EU-a s ostatkom svijeta
Rast robne razmjene EU-a s ostatkom svijeta

Robna razmjena Europske unije (EU) u srpnju 2017. godine porasla je s ostatkom svijeta u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda.
 
Izvoz roba iz 28-članog EU u srpnju ove godine dosegnuo je vrijednost od 155,8 milijardi eura, što je za 9,7 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju objavljene prve procjene Eurostata, temeljene na sezonski neprilagođenim podacima.
 
Uvoz roba iz ostatka svijeta u istom je razdoblju porastao za 5,6 posto, na 146,9 milijardi eura.
 
Iz tih podataka proizlazi da je EU s ostatkom svijeta u srpnju 2017. zabilježio višak u robnoj razmjeni od 8,8 milijardi eura, nasuprot 3 milijarde eura u istom razdoblju godinu dana ranije, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci.
 
Unutar EU-a robna je razmjena u srpnju ove godine prema istom mjesecu lani uvećana za 5,3 posto, na 260,3 milijarde eura.
 
U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci EU je izvezao roba u inozemstvo u vrijednosti 1.087,3 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 9,6 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, dok ih je uvezao u vrijednosti od 1.076,5 milijardi eura, ili 10,1 posto više, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci.
 
Iz toga proizlazi da je višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom u sedmomjesečnom razdoblju iznosio 10,8 milijardi eura, nasuprot višku od 14 milijardi eura u istom razdoblju lani.
 
Unutar EU-a u prvih sedam mjeseci 2017. robna razmjena porasla je za 6,9 posto prema istom razdoblju godine ranije, na 1.938,3 milijarde eura, a unutar eurozone za 7,3 posto, dosegnuvši vrijednost od 1.074 milijarde eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0