Rast izvoza Hrvatske uz bok Bugarskoj i Mađarskoj

Rast izvoza Hrvatske uz bok Bugarskoj i Mađarskoj
Hrvatski izvoz simbolička fotografija

Hrvatska je u siječnju bila među 10 zemalja EU koje su zabilježile rast ukupnog robnog izvoza na godišnjoj razini, i to za 1 posto, kao i Bugarska i Mađarska, pokazuju podaci Eurostata. Najviše je u prvom ovogodišnjem mjesecu poskočio ukupni robni izvoz u Irskoj i Češkoj, za devet posto. Najviše se smanjio na Cipru, za 56 posto, te u Latviji, za 11 posto, i Finskoj i Estoniji, za po 10 posto.
 
Hrvatski robni izvoz u ostale zemlje EU uvećan je u siječnju četiri posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, kao i u Slovačkoj. Najveći je skok robnog izvoza u druge zemlje EU zabilježila Malta, za 32 posto, a slijedi Irska s 18 posto. Najviše se smanjio ciparski robni izvoz u druge zemlje EU, za 73 posto.
 
Hrvatski robni izvoz u treće zemlje smanjen je u prvom ovogodišnjem mjesecu šest posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Najviše je potonuo onaj Luksemburga, za 21 posto, te Malte i Estonije, za 20 posto, i Grčke, za 19 posto. Najveći skok robnog izvoza u treće zemlje zabilježio je u siječnju Cipar, za 10 posto.
 
Hrvatska je u siječnju zajedno sa Češkom, Mađarskom i Slovačkom zabilježila najsnažniji rast ukupnog robnog uvoza, za četiri posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Izrazitiji rast zabilježile su još Rumunjska, za tri posto, te Njemačka i Estonija, za po dva posto. Najviše se u siječnju na godišnjoj razini smanjio ukupni robni uvoz na Cipru, za 16 posto, te u Latviji, za 12 posto.
 
Hrvatski robni uvoz iz ostalih zemalja EU smanjen je u siječnju dva posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, kao i u Bugarskoj, Španjolskoj i Poljskoj. Najviše je smanjen na Cipru, za 14 posto, te u Latviji, za 11 posto. Najviše je porastao robni uvoz iz ostalih zemalja EU u Češkoj, za sedam posto, te u Estoniji i Slovačkoj, za po šest posto.
 
Hrvatski robni uvoz iz trećih zemalja poskočio je u prvom ovogodišnjem mjesecu 32 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, najviše među zemljama EU. Rast su zabilježile još i Mađarska i Austrija, za po pet posto, te Belgija, za četiri posto. Najviše se smanjio robni uvoz iz trećih zemalja u Irskoj i na Cipru, za 27 odnosno 20 posto.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0