Pristupanje EU unaprijedilo poslovanje većini većih hrvatskih tvrtki

Pristupanje EU unaprijedilo poslovanje većini većih hrvatskih tvrtki
EU

Pristupanje Europskoj uniji olakšalo je i unaprijedilo poslovanje većini većih hrvatskih tvrtki, pogotovo iz sektora poljoprivrede i ribarstva te prehrambeno-prerađivačke industrija, koje bilježe rast plasmana proizvoda na zajedničko tržište za 64, odnosno 62 posto, pokazala je anketa Hrvatske gospodarske komore provedena među njezinim članicama, na uzorku od 316 tvrtki.

Velike tvrtke značajno su prisutnije na zajedničkom tržištu, što je svakako posljedica njihove veće financijske moći kao i veće razine ulaganja u poboljšanje konkurentnosti, pokazao je jedan od rezultata ankete.

Na zajedničkom tržištu EU najprisutnije su kemijska, drvno-prerađivačka, metaloprerađivačka i prehrambeno-prerađivačka industrija. Primjerice, sve anketirane tvrtke iz kemijske industrije prisutne su na tom tržištu, dok je i kod ostalih navedenih sektora prisutnost veća od 80 posto.

Nakon ulaska u EU, 37 posto anketiranih tvrtki izjavilo je da su po ulasku počeli izvoziti svoje proizvode u istu tu EU, pri čemu tim brojem nisu obuhvaćene tvrtke koje su izvozile i prije ulaska, dok je 40 posto njih povećalo izvoz roba na EU tržište. Sukladno tome, 38 posto  anketiranih bilježi povećane prihode od izvoza posljednjih godina.

Najbolje rezultate pokazuju velike tvrtke, kod kojih je 50 posto počelo izvoziti, 64 posto povećalo je izvoz, dok ih je 59 posto  povećalo prihode od izvoza.

Sektorski, najbolje rezultate bilježe poljoprivreda i ribarstvo te prehrambeno-prerađivačka industrija koje bilježe rast plasmana proizvoda na EU tržište od 64 posto, odnosno 62 posto, dok s druge strane bilježe i iznimnu izloženost konkurentskim proizvodima iz drugih zemalja članica (90 posto u prehrambeno-prerađivačkoj industriji i 76 posto u poljoprivredi i ribarstvu).

Koliko je važno pristupanje Hrvatske EU iz perspektive poduzetnika govori i činjenica, navodi se u rezultatima ankete HGK, da 84 posto ispitanika tvrdi da je ulazak Hrvatske važan ili izuzetno važan za njihovo poslovanje.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0