Održana prezentacija pogodnosti CETA sporazuma za hrvatske izvoznike

Održana prezentacija pogodnosti CETA sporazuma za hrvatske izvoznike
Prezentacija HIZ-a: Pogodnosti CETA-e za hrvatske izvoznike

Udruga Hrvatski izvoznici u dogovoru sa Veleposlanstvom Kanade u RH organizirala je u srijedu, dana 06. travnja 2016.g. u 10.00 sati u sjedištu Končar-Elektroindustrija d.d, Fallerovo šetalište 22 u Zagrebu  prezentaciju pogodnosti poslovanja na tržištu Kanade za hrvatske izvoznike sa naglaskom na primjenu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i EU (CETA).

Uvodni govor na prezentaciji održao je NJ.E. Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u RH.

Prezentacija je započela izlaganjem gđe. Zrinke Horvatić, voditeljice Službe za trgovinsku politiku pri MVEP, sa osvrtom na dosadašnju robnu razmjenu RH i Kanade, te mogućnosti i izazove za hrvatske izvoznike primjenom CETA-e.

U nastavku gđa. Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu pri Veleposlanstvu Kanade u RH prezentirala je pogodnosti i utjecaj CETA-e na olakšavanje poslovanja hrvatskim izvoznicima naglasivši značaj koji donosi sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Kanade i EU.

Prof.dr. sc. Ante Babić, direktor Centra za međunarodni razvoj d.o.o. prezentirao je makroekonomski utjecaj CETA-e kroz usporedbu makroekonomije Kanade i RH, a gosp. Dalibor Toth, direktor izvoza  za SAD, Kanadu i Južnu Ameriku tvrtke PODRAVKA d.d., podijelio je dugogodišnjem iskustvo u poslovanju na tržištu Kanade.

CETA je prvi veliki sporazum  za RH kao članicu EU, a stupa na snagu početkom 2017.g.  CETA će pružiti nove mogućnosti hrvatskim izvoznicima kroz uštede zbog smanjenja carina, pojednostavljene granične procedure, proširenje pristupa za pružatelje usluga i ulaganja, veći pristup tržištu javne nabave, formalne mehanizme koji će olakšati zajedničke inicijative za regulatornu suradnju, te kroz osiguranje protokola za ocjenu sukladnosti.

Zajednička studija Kanade i EU-a provedena 2008.g. pokazala je da CETA može postići 20% povećanja bilateralne trgovine i €11,6 milijardi godišnjeg povećanja u gospodarstvu EU-a. Trenutni suficit u robnoj razmjeni RH i Kanade ima mogućnost daljnjeg rasta primjenom CETA sporazuma, kao i potencijal za jačanje izvoza malih i srednjih poduzeća na kanadsko tržište.

Podijeli
li
0