Prestanak primjene TIR-a za Rusiju

izvor: www.carina.hr i CLECAT

Prestanak primjene TIR-a za Rusiju
TIR

Dana 6. studenog 2013. godine na službenim stranicama Federalne carinske službe Ruske Federacije izdano je priopćenje, vezano uz dinamiku suspenzije TIR Konvencije. Naime, riječ je o postepenom prestanku primjene TIR-karneta u različitim regijama Rusije, umjesto čega će za prijevoz robe u tranzitu biti potrebno osiguranje dodatnih carinskih jamstava. 

Od 19. studenoga 2013. godine, mjere koje predviđa Federalna carinska služba Rusije, primjenjuju se u Pskovskoj, Sebežskoj i Kingiseppskoj carinarnici, koje spadaju pod Sjevero-zapadnu carinsku upravu.  Od 1. prosinca 2013. godine, mjere, predviđene u navedenom priopćenju Federalne carinske službe Rusije primjenjivat će se na cijelom teritoriju Ruske Federacije.  Tranzit bez TIR karneta već je uveden na jugu Rusije, na Sjevernom Kavkazu, u Privolžju, na Uralu, u Sibiru, na Dalekom Istoku, a također u Domodjedovskoj, Šeremetjevskoj i Vnukovskoj carinarnici.

1. studenoga 2013. godine Federalna carinska služba Rusije započela je provođenje eksperimenta koji će velikim i stabilnim prijevoznicima omogućiti carinski provoz bez primjene mjera osiguranja, ukoliko je carinsko tijelo odredišta - rusko carinsko tijelo.  

Carinski organi ne zahtijevaju potvrdu o osiguranju uplate carina i poreza pri carinskom provozu, ukoliko je deklarant ujedno i carinski prijevoznik.

U prilogu dokument Europske komisije s informacijama Federalne carinske službe Ruske Federacije o provođenju provoznih postupaka u Ruskoj Federaciji nakon 01. prosinca 2013.g.


Podijeli
li
0