Pregovori oko Sveobuhvatnog sporazuma gospodarskog partnerstva (CEPA) EU - RI

Nakon što su Indonezija i EU zaključile konceptualnu fazu pregovora oko Sveobuhvatnog sporazuma gospodarskog partnerstva (CEPA), otvoren je treći krug pregovora, kojim će se definirati pojedinosti navedenog sporazuma, posebice o pristupu tržišta. Treći krug pregovora je održan od 11. do 15. rujna 2017. godine u Bruxellesu.

Indonezija je već tijekom prijašnjih pregovora iskazala poteškoće s EU oko trgovinske politike o palminom ulju, kakaom, drvenim proizvodima i uvozom ribe, što je bilo u središtu pozornosti.

Također su teme bile usmjerene prema novoj odredbi EU-a o obnovljivim izvorima energije,  modernizaciji trgovine s lijekovima, Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) i FLEGTVPA (Forest Law Enforcement, Governance and Trade-Voluntary Partnership Agreement). EU je skrenula pozornost indonezijskoj strani o postupcima politike ulaganja, izvoza i uvoza, proceduri za uvoz alkohola, pitanju halala, ograničenja uvoza u lukama, SNI-Indonesia National Standards te poštivanju izvoza stoke prema međunarodnim standardima.

Završetak pregovora i potpisivanje CEPA-e se očekuje u 2018. godini.

Podijeli
li
0