Predsjednik HIZ-a Darinko Bago održao predavanje na Akademiji tehničkih znanosti Hrvatske

Predsjednik HIZ-a Darinko Bago održao predavanje na Akademiji tehničkih znanosti Hrvatske
Predsjednik HIZ-a Darinko Bago održao predavanje na Akademiji tehničkih znanosti Hrvatske

Gospodarsko vijeće Akademije tehničkih znanosti Hrvatske organiziralo je raspravu na temu: “Utjecaj Europskog zelenog plana i digitalne transformacije na budućnost Hrvatske”, dana 21. listopada 2021. s početkom u 14.00 sati, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u Sivoj vijećnici, Unska 3, Zagreb.

Uvodno izlaganje na temu: “Utjecaj Europskog zelenog plana i digitalne transformacije na budućnost Hrvatske” održao je iskusni gospodarstvenik i predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, te član Gospodarskog vijeća HATZ-a, dipl. ing., gospodin Darinko Bago.

Europski zeleni plan je okvirni plan s mjerama za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo u svrhu zaustavljanja klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. Obuhvaća sve gospodarske sektore, ponajviše: promet, energetiku, poljoprivredu, održavanje i gradnju zgrada te industrije kao što su proizvodnja čelika, cementa, tekstila i kemikalija. Kroz ulaganje znatnih financijskih sredstava u idućih trideset (30) godina Europski zeleni plan trebao bi omogućiti europsku energetsku neovisnost. Međutim, Europski zeleni plan donijeti će određene prepreke i posljedice poput: više cijene zelene tranzicije od postojeće procjene, povećanje jaza između bogatih i siromašnih, porast troškova poslovanja odnosno smanjenje konkurentnosti poduzeća iz EU, porez na CO2 koji će još više osiromašiti zemlje u razvoju koje izvoze u EU i dr.

S druge strane, digitalna transformacija koja donosi uključivanje računalne tehnologije za kreiranje novih ili izmjenu postojećih poslovnih procesa potiče brigu za ljude i stvaranje inovacija koje su temelj za ostvarenje većeg izvoz Republike Hrvatske prvenstveno visokotehnoloških kvalitetnih izvoznih proizvoda sa dodanom vrijednošću. Digitalnu transformaciju i sustav za razvoj inovativnosti potrebno je snažno afirmirati u svim porama hrvatskog društva, a koji će u konačnici dati rezultat u snažnom izvoznom povezivanju sa partnerskim zemljama.

Tema je iznimno važna kako u globalnom tako i u nacionalnom kontekstu, a rasprava je doprinijela ubrzanju pozitivnih promjena u našem gospodarstvu i društvu te izgradnji pametnih industrija u Republici Hrvatskoj. 

Podijeli
li
0