Potencijali gospodarske suradnje Irana i Hrvatske

Potencijali gospodarske suradnje Irana i Hrvatske
Iran

Potencijal za gospodarsku suradnju Hrvatske i Irana postoji u sektorima nafte i plina, elektro-energetskome sektoru, brodogradnji, željezničkom sektoru, prehrambenoj industriji i turizmu, istaknuto je u utorak na Iransko-hrvatskom gospodarskom foruma u Teheranu, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Skup je održan u sklopu posjeta potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić Iranu.

Ministrica Dalić istaknula je da jačanje veza između dvije zemlje za privatni sektor znači omogućavanje iskorištavanja prilika za gospodarsku suradnju. 

"Na nama je da stvorimo povoljno okruženje, a na predstavnicima je privatnoga sektora da priliku i iskoriste", kazala je.

Dodala je kako vjeruje da će se uz malo strpljenja urediti pitanje platnoga prometa i da će komercijalne banke uspješno nadići administrativne prepreke i iskoristiti poslovnu priliku.

Potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić je kazao kako dvije zemlje imaju još mnogo za naučiti jedna od druge te kako je nužno ojačati podlogu za lakše poslovanje.

"Današnje okupljanje još je jedan korak u tom smjeru nakon niza održanih foruma i posjeta između naše dvije komore. Na temelju dosadašnje suradnje, jedno je sigurno: iako su prepreke na putu prema ekonomskom napretku neizbježne, gospodarstvo uvijek pronađe način", istaknuo je.

Naveo je i kako je prepoznat potencijal za suradnju u sektoru nafte i plina, elektro-energetskome sektoru, brodogradnji, željezničkom sektoru, prehrambenoj industriji i turizmu.

Iran i Hrvatska su tijekom protekle dvije godine otvorili novo poglavlje u gospodarskoj suradnji, a danas su poduzeti novi koraci prema poboljšanju gospodarske suradnje, kroz gospodarski forum i sjednicu zajedničkoga vijeća naših komora, istaknuo je predsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Golamhossein Shafeei. 

Obje zemlje, kako je naveo, imaju potencijala za zajednička ulaganja i prisutnost na trećim tržištima, u prehrambenoj industriji, građevini, farmaciji, IT-u i drugim područjima.

Zamjenik ministra gospodarstva i financija Islamske Republike Iran i predsjednik Organizacije za investicije, gospodarsku i tehničku podršku Mohammad Khazaei je kazao kako je suradnja dvije zemlje kvalitetna i prisutna na nekoliko razina.

"U potpunosti smo spremni za proširivanjem gospodarske i političke suradnje s Hrvatskom, pri čemu bih posebno istaknuo i potencijal trilateralne suradnje Hrvatske, Irana i Austrije,“ rekao je.

Forumu je prisustvovalo 11 hrvatskih te 50 iranskih tvrtki i institucija, a u sklopu foruma održana je i prva sjednica Zajedničkoga poslovnog vijeća HGK i Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore, osnovanoga u prosincu prošle godine s ciljem produbljivanja gospodarske suradnje dviju zemalja.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0