Poslovanje izvoznika odredit će (i) izbori u SAD-u te stanje u Kini

Davor Baković, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici

Svjedoci smo velikih promjena u ovom desetljeću, ali posebno je interesantna njihova brzina. Sve podsjeća na Hemingwayev roman u kojem Mikea pitaju kako je bankrotirao, a on odgovara: “Na dva načina. Postupno, i onda odjednom”.

Bilo da je riječ o intenziviranju oružanih sukoba, energetskoj tranziciji ili iskoracima u primjeni umjetne inteligencije, svijet se mijenja brže nego ikada. Europa i Bliski istok će ući u godinu s devastirajućim ratovima u Ukrajini i Izraelu. Oba sukoba imaju dalekosežne posljedice za Stari kontinent, vjerojatno i za cijeli svijet, a samim time i utjecaj na poslovno okruženje te izvoznu klimu. Nesigurnosti se mogu materijalizirati kroz veće troškove goriva i hrane, otežanu logistiku, zatvaranje granica te u ekstremnim slučajevima i izravnim zabranama – nemogućnostima izvoza roba i usluga.

Recesija u Europskoj uniji ili usporavanje u najboljem slučaju, uslijed viših kamatnih stopa nastavit će se kroz nešto dulje razdoblje. Kako je naš izvoz dominantno oslonjen na članice EU-a (top 4: Italija, Mađarska, Njemačka, Austrija), očekujemo manju potražnju barem u prvoj polovici 2024. Inflacija bi trebala nastaviti padati, no pitanje je do koje granice te jesu li tržišta doista spremna za stabiliziranje godišnje stope inflacije na razini iznad ciljanih 2 posto.

Pretpostavka je da optimizam u poslovnom okruženju u EU možemo očekivati u drugoj polovici 2024. Što se utjecaja trendova na poslovanje izvoznika tiče, naravno da će biti i onih pozitivnih. Usred energetske i digitalne tranzicije svjetska potrošnja energije iz obnovljivih izvora rast će za otprilike 11 posto i time oboriti rekord. Globalna ulaganja u IT rast će za gotovo 10 posto, a osjetit će ga i naše izvozne kompanije. Uz rast geopolitičkih tenzija bit će osnaženi i nacionalni budžeti za obranu te će sve članice NATO-a, vjerojatno po prvi puta od formiranja, težiti prema dogovorenoj razini godišnjih ulaganja u obranu od 2 posto BDP-a.

Osim negativnog utjecaja klimatskih promjena te rata u području Crnog mora, očekivanja su da će poljoprivredni indeks cijena nastaviti padati i sljedeće godine. Stabilizacija dobavnih lanaca u automobilskoj industriji omogućit će blagi rast i tog sektora, neovisno o smanjenoj potrošnji u EU-u. Procjenjuje se da će zdravstvo i turizam također nastaviti pozitivne trendove, i dalje potaknuti postcovid interesom.

Treba istaknuti dva svjetska događaja od posebne važnosti za izvoznike, a to su izbori u SAD-u te stanje i smjer kineske ekonomije. Interesantna je činjenica da se u 2024. planiraju održati izbori u više od 70 zemalja svijeta u kojima živi preko pola svjetske populacije. Nijedan od njih se, nažalost, neće moći mjeriti po važnosti s onima u SAD-u jednostavno jer ishodi izbora u SAD-u mogu potencijalno utjecati na budućnost trenutnog svjetskog poretka, daljnji smjer globalizacije i na samu perspektivu svjetske trgovine i izvoza.

S druge strane, stagnaciju kineske ekonomije trenutno osjećaju mnoga tržišta članica EU-a, s posljedičnim utjecajem na naš izvoz u te članice. Trenutno je u 2024. nemoguće zamisliti gospodarsko osamostaljenje Europe od Kine pa će mnogi s pažnjom pratiti kako će tamošnje vlasti sanirati građevinski sektor te koji će obim poticaja raspisati za gospodarstvo.

S nadom da će godina zmaja donijeti pozitivan zaokret u geopolitičkim gospodarskim trendovima i odnosima, svakako bi bilo i optimistično predviđanje konstruktivnog utjecaja moćnog zmaja u 2024.

Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0