Pandemija je otkrila svu ranjivost opskrbnih lanaca

Rješenje nije globalizacija nego regionalizacija

Pandemija je otkrila svu ranjivost opskrbnih lanaca
Petar Šimić, predsjednik uprave Primacošped d.o.o.
LIder media

Pandemija novog koronavirusa otkrila je ranjivost postojećih opskrbih lanaca. Zbog velike ovisnosti o uvozu u europskim se zemljama nakon izbijanja epidemije dogodila kratkotrajna kriza opskrbnih lanaca. Kako u budućnosti ne bi dolazilo do sličnih poteškoća na tržištu, potrebno je mijenjati nabavu i prateću logistiku.

Smatra to predsjednik uprave Primacošpeda Petar Šimić.

- Rješenje nije ni potpuna globalizacija ni samodostatnost malih zemalja. Najbolja bi bila umjerena globalizacija, tj. regionalizacija. Trebamo biti svjesni da se pomorskim transportom odvija 70 posto globalne trgovine i tu nastaju veliki poremećaji. Globalni pomorski transport ovisi o nekoliko jako velikih kompanija dok međunarodni cestovni transport u Europi ovisi o desecima tisuća transportnih poduzeća među kojima je najviše malih i srednjih. Taj cestovni promet u Europi teče normalno. Kako bismo izbjegli buduće šokove, dobro je skratiti opskrbne lance na kontinent. To je poučak ove krize. Manje tržište lakše će korigirati nelogičnosti koje na njemu nastaju - istaknuo je Šimić u novoj emisiji Poduzetnički mindset.

Vozačima je zahvalio na radu u posebnim uvjetima nakon dolaska epidemije u Europu. Tada su kabine kamiona proglašene samoizolacijskim prostorima i vozači su na neki način živjeli u njima dva i pol mjeseca.

Kada se Europom počelo distribuirati cjepivo protiv novog koronavirusa, zbog hitnosti je taj transportni i logistički opskrbni lanac posve odvojen od lanaca opskrbe drugim lijekovima.

- Teško je biti najbolji u svemu. Zato smo izabrali nekoliko industrija za koje smo se specijalizirali. To su visokotehnološka, prehrambena i farmaceutska industrija. One ukupno čine 70 % naših prihoda - rekao je Šimić čiji Primacošped trenutačno zapošljava 140 ljudi te ima flotu od 95 cestovnih vozila.

Primacošped je u veljači uspješno pripojio Tri Mare. Sada tvrtka u Hrvatskoj spada među pet najvećih u cestovnom prometu i tri najveća pomorska agenta. U Hrvatskoj je Primacošped najveći zračni otpremnik i najveći špediter.

Šimić je istaknuo kako je logistika jedna od branši koja je najviše profitirala od digitalizacije. Osim na njoj, Primacošped sustavno radi na razvoju usluga s dodanom vrijednošću poput specijalizacija za prijevoz visokovrijednih i osjetljivih tereta.

Emisija Poduzetnički mindset medijske platforme Poduzetnik prikazuje se premijerno petkom u 10 sati na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista. Voditelj je Saša Cvetojević, a urednica Dunja Trojan.

Izvor: www.jutarnji.hr

Podijeli
li
0