Pad cijena u proizvodnji i Podravkina rekordna sadnja

Pad cijena u proizvodnji i Podravkina rekordna sadnja
Podravka

Podravka je počela dosad najveću sjetvu povrća i kukuruza te iz vlastite proizvodnje ove godine očekuje 3100 tona rajčice te više od 2100 tona paprike, graška i drugog povrća, izvijestili su iz koprivničke kompanije.

U novu poljoprivrednu sezonu ulazi se s ambicioznim planovima sadnje na vlastitim i poljima svojih kooperanata u Istri, Slavoniji i na sjeveru RH. Sjetva i sadnja su u punom zamahu, a naglasak se stavlja na proizvodnju rajčice, graška, krastavaca, paprike i kukuruza.

Ove godine Podravka s kooperantima planira posaditi gotovo 12 milijuna presadnica rajčice na ukupno 340 hektara čime će osigurati dovoljne količine za cjelogodišnju preradu rajčice u svojim pogonima.

Osim rajčice sadi se i paprika te sije krastavac, dok su sadnja graška i sjetva cikle i kukuruza završene. Istovremeno, kompanija povećava i broj kooperanata te im daje podršku u cjelokupnom procesu proizvodnje uključujući edukacije i pristup najsuvremenijim znanjima vezanim uz povrtlarsku i ratarsku proizvodnju.

A prema jučerašnjim podacima DZS-a, prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine pale su za 4,2% u odnosu na isto razdoblje 2023.

Cijene biljnih proizvoda pale su za 6,3%, a cijene žive stoke, peradi i stočnih proizvoda za 2,7%. Na pad cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecao je pad cijena žitarica (za 41,5%) i industrijskog bilja (za 18,2%).

(Poslovni dnevnik)

Podijeli
li
0