Održan još jedan TIKO-PRO Poduzetnički doručak

Dana 16.2.2023. održan je još jedan Tiko Pro Poduzetnički doručak – Gdje se skrivaju bespovratna sredstva?. Na besplatan online događaj prijavilo se 500 poduzetnika što ukazuje na veliki interes za EU fondovima i aktualnim temama koje su neophodne za prijavu na natječaje. Cijeli program je odlično moderiran od strane Maruše Stamać.

Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027.

Na Tiko Pro događaju je bila već drugu godinu zaredom Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koja je predstavila nove prilike za poduzetnike u sklopu Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. Predstavljen je program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. u sklopu kojeg je na raspolaganju 5,203 mlrd. eura za sljedeće prioritete: inovacije, energetska učinkovitost, jačanje digitalne povezanosti, mobilnost… Osim već poznatog programa, objašnjen je i Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. koji će putem alokacije u visini  1,569 mlrd. eura podupirati prioritete poput industrijske tranzicije hrvatskih regija, jačanje čistog, održivog gradskog prometa, pravedne tranzicije te razvoj urbanih područja i zelenih otoka. Najavljeni su i natječaji za poduzetnike koje možemo očekivati u nadolazećem financijskom razdoblju.

Digitalna i zelena tranzicija

Sve o aktualnim temama digitalne i  zelene transformacije rekli su Sandra Magajne, direktorica Sektora za međunarodnu suradnju, edukaciju i marketing HEP-ESCO d.o.o. i Adriano Liebhardt, voditelj prodajnog područja Siemens d.d.

Sandra Magajne je predstavila aktualnu temu zelene tranzicije i predstavila dio Nacionalne razvojne strategije 2030. prema kojoj su definirani strateški ciljevi čiji rezultat će biti Hrvatska kao predvodnica u zelenom gospodarstvu i uvođenju čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza. Važno je istaknuti kako je Hrvatska iznad europskog prosjeka kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Prosječna vrijednost OIE u bruto ukupnoj potrošnji energije iznosi 18,88%, dok je taj postotak u Hrvatskoj nešto veći – 28,02%. Ova vrijednost se planira povećati, čemu će zasigurno pridonijeti i natječaji namijenjeni upravo takvim investicijama.

S kojim izazovima se susrećemo prilikom digitalne tranzicije te koja je važnost digitalizacije, posebno u krizno doba, rekao nam je Adriano Liebhardt. Uz navođenje konkretnih primjera u kojima je Siemens sudjelovao, prikazan je proces optimizacije poslovnih procesa, posebice u proizvodnji. Implementacija softverskih rješenja u poslovanje doprinosi učinkovitosti i smanjenju resursa koji bi se inače višestruko trošili. Zaključak je kako ni jedna grana bez uvođenja digitalizacije nije dugotrajno održiva te je preporuka korištenja bespovratnih sredstava koja sufinanciraju upravo takve projekte.

Natječajne prilike i provedba odobrenog projekta

Slijedila je prezentacija na temu važnih odrednica prilikom prijave na natječaje od strane Sandre Dudaš, voditeljice projektnog tima Tiko Pro. Predstavljeni su ključni kriteriji za prihvatljivost na natječaj i uspješnu prijavu projekta. Glavno pitanje na koje si želimo odgovoriti je da li je poduzetnik prihvatljivi prijavitelj. Provjerom nekoliko ključnih kriterija dolazimo do odgovora. Svaki potencijalan prijavitelj mora obratiti pozornost na: financije, djelatnost, veličinu poduzeća, de minimis potporu, projektnu ideju i ostale elemente koje možete čuti u videu.

Koji su aktualni i najavljeni natječaji predstavila nam je Lana Labinjan, voditeljica projekata Tiko Pro. Pred nama je izuzetno zanimljivo razdoblje bogato natječajima za poduzetnike. Trenutno su otvoreni sljedeći natječaji: Stažiranje u gospodarstvu, Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača, Investicijski zajam iz NpOO i Potpore za ulaganja. Ove godine očekujemo: Vaučeri za digitalizaciju, Dokazivanje inovativnog koncepta (poc), Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu, Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija. Predstavljeni su uvjeti natječaja, visina i stopa sufinanciranja te prihvatljivi troškovi.

Kako uistinu izgleda prijava na poziv, pridobivanje sredstava i realna provedba projektnih aktivnosti prezentirala nam je Antonia Štefanec, psiholog istraživač iz Naklade Slap d.o.o. Za projekt
Razvoj inovativnog dijagnostičkog instrumentarija za rano prepoznavanje djece s disleksijom dobiveno je oko 280 tisuća eura bespovratnih sredstava. Rezultat ovog projekta su bila 4 inovativna produkta: PoČiP (papir-olovka oblik, elektronički oblik) i ČiP (papir-olovka oblik, elektronički oblik). Važno je naglasiti kako je ovo jedan od rijetkih projekata društvene naravi koji je odabran za sufinanciranje na velikom IRI natječaju. Antonia je istaknula kvalitetnu suradnju s Tiko Pro prilikom pripreme projektne dokumentacije i provedbe projektnih aktivnosti.

Na kraju programa, Karmen Španjol, voditeljica projekata u Tiko Pro nam je približila pravila provedbe projekata i javne nabave. Karmen je istaknula kako sve kreće od potpisivanja Ugovora o dodjeli sredstava. Nakon potpisivanja Ugovora kreće se sa slanjem plana nabave, plana podnošenja zahtjeva za nadoknadom sredstava i zahtjevom za predujmom. Naglašeno je kako su moguće izmjene projekta, ali svaka od njih se mora javiti provedbenom tijelu. Prilikom provedbe projekta važna je transparentnost i realizacija postavljenih pokazatelja.

Tiko Pro održao je još jedan u nizu uspješnih događaja uz pomoć partnera: AM-CHAM, SLO-CRO poslovni klub, Hrvatski izvoznici, medijska platforma Poduzetnik. Vidimo se dogodine!

Snimku Poduzetničkog doručka pogledajte OVDJE!

Podijeli
li
0