Održan Hrvatsko-slovačko-češki elektroenergetski forum

Održan Hrvatsko-slovačko-češki elektroenergetski forum
Hrvatsko slovačko-češki energetski forum

Postoji veliki prostor za poboljšanje gospodarske suradnje Hrvatske sa Slovačkom i Češkom, a za povezivanje tvrtki najperspektivnija su područja autoindustrije, energetike, graditeljstva i infrastrukture te elektroindustrije i IT industrije, istaknuto je u četvrtak na "Hrvatsko-slovačko-češkom elektroenergetskom forumu".

Forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s veleposlanstvima Slovačke i Češke u Zagrebu, a u HGK je okupio predstavnike 9 slovačkih, 3 češke i 24 hrvatske tvrtke koji su razgovarali o mogućnostima umrežavanja i povezivanja u području energetike.

Direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Silva Stipić Kobali kazala je da je gospodarska suradnja Hrvatske sa Slovačkom i Češkom dobra, ali da postoji velik prostor za poboljšanje, naročito po pitanju investicija te u sektorima energetike i infrastrukture. Vezano uz energetiku, posebno je istaknula izgradnju plinovoda te LNG terminala.

I veleposlanik Slovačke Republike u Zagrebu Juraj Priputen naglašava da postoji mnogo prostora za još bolju gospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovačke. U području elektroenergetike velik je prostor za unapređivanje i razvijanje poslovne suradnje te partnerskih odnosa između slovačkih i hrvatskih tvrtki, rekao je, spominjući pritom i činjenicu da Hrvatska uvozi 39 posto električne energije pa tu vidi priliku i za slovačke tvrtke.

Veleposlanik Češke Republike u Zagrebu Vladimír Zavázal ističe kako rast robne razmjene i povećanje ekonomskih aktivnosti između Češke i Hrvatske u prošloj godini pruža optimizam za daljnje razvijanje suradnje kompanija dviju zemalja.

Voditelj Odjela za energetiku i zaštitu okoliša HGK Krešimir Štih istaknuo je da je hrvatski elektroenergetski sektor u 2016. godini ostvario godišnji prihod od 4,61 milijardu eura, a 824 kompanije u tom sektoru su zapošljavale oko 14.500 ljudi.

Uz značajne kapacitete elektroprijenosne mreže, Štih je iznio i podatke da Hrvatska ima 2.694 kilometara plinovoda te 622 kilometara naftovoda, a istaknuo je i potencijale u obnovljivim izvorima energije, primjerice sunčeve ili energije vjetra, kao i proizvodnje drvnih i agro peleta i sl. Slovačke i češke gospodarstvenike pozvao je da prepoznaju potencijalni projekt na hrvatskom tržištu te tako razvijaju poslovnu suradnju s hrvatskim partnerima. 

Hrvatskim gospodarstvenicima na forumu predstavljeni su elektroenergetski sustavi Slovačke i Češke te mogućnosti poslovne suradnje kroz planirane rekonstrukcije energetskih mreža do 2023. i 2026. godine, a održani su i individualni poslovni razgovori predstavnika slovačkih, čeških i hrvatskih tvrtki.

Po iznijetim podacima, Slovačka je 26. inozemni ulagač u Hrvatsku, a po vrijednosti robne razmjene 16. najznačajniji hrvatski trgovinski partner. Ukupna robna razmjena lani je iznosila 563,8 milijuna eura, pri čemu je hrvatski uvoz iz Slovačke iznosio 401 milijun eura, što je 26 posto više nego godinu ranije, dok je istovremeno izvoz u tu zemlju smanjen oko dva posto, na 162,7 milijuna eura.

Češka je po vrijednosti inozemnih ulaganja u Hrvatsku na 21. mjestu, a 12. je najvažniji trgovinski partner. Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Češke lani je iznosila 715,6 milijuna eura, pri čemu je hrvatski uvoz iz Češke porastao za 13,3 posto, na 468,4 milijuna eura, dok je hrvatski izvoz u tu zemlju porastao za čak 52 posto, na 247,2 milijuna eura.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0