Od investicija ne odustajemo, plan za iduću godinu je oko 800 milijuna kuna!

Od investicija ne odustajemo, plan za iduću godinu je oko 800 milijuna kuna!
dr.sc. Martina Dalić, predsjednica Uprave PODRAVKA d.d.
T.Miletić, PIXSELL

Sljedeća godina nastavlja niz onih u koje ulazimo s oprezom i neizvjesnostima zbog kojih planiranja postaju sve složenija i zahtjevnija. S tržišnim izazovima, kojih u 2022. nije nedostajalo, Grupa Podravka uspješno se nosila.

Pandemija, potom i agresija na Ukrajinu imale su izravan negativan utjecaj i na naše poslovanje kroz snažan i kontinuiran rast cijena svih sirovina, ambalaže i energenata. Samo u prvih devet mjeseci ove godine ti troškovi porasli su za više od 25%, a do kraja godine, kao i u 2023., očekuje se nastavak rasta troškova, što će sljedeću godinu učiniti još izazovnijom.

Ovogodišnje negativne utjecaje velikim smo dijelom uspješno amortizirali maksimalnim korištenjem unutarnjih rezervi. Ono od čega ne odustajemo su investicije. Grupa Podravka posluje u 18 država, a proizvode izvozi na 70 tržišta, zbog čega je nužno kontinuirano jačati našu konkurentnost – poslujemo na globalnom tržištu i moramo odgovarati na globalne izazove.

Zato su kontinuirana ulaganja u modernizaciju poslovanja, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti imperativ. Očekujemo kako ćemo ovu godinu zaključiti s gotovo 500 milijuna kuna kapitalnih investicija, a plan za 2023. kreće se na razini od oko 800 milijuna kuna.

Posebno mi je drago što su rezultati započetog velikog investicijskog ciklusa Podravke vidljivi već u ovoj godini u kojoj slavimo 75 godina poslovanja. U posljednjih godinu i pol dana značajno smo povećali i materijalna prava i uvjete rada zaposlenika, a novo povećanje plaća zaposlenici Podravke dobit će početkom sljedeće godine.

I za zemlju u cjelini i za naše poslovanje 2023. će započeti s dva velika, važna i pozitivna događaja – uvođenjem eura i ulaskom u Schengen. To će dati pozitivan doprinos jačanju konkurentnost hrvatskih kompanija i omogućiti rast vanjskotrgovinske razmjene te dodatno potaknuti ulaganja. Nažalost, geopolitičke nestabilnosti i neizvjesnosti koje donose, nastavak inflacije i očekivana recesija ograničit će ove pozitivne efekte.

Zato u sljedeću godinu ulazimo s oprezom, odlučni slijediti našu dugoročnu strategiju i viziju daljnjeg rasta i razvoja, ali jednako spremni na nove prilagodbe i napore da prevladamo sve očekivane i neočekivane izazove.

Izvor: www.poslovni.hr

Podijeli
li
0