Od 1. listopada EU ukida kvote za šećer, prilika da Hrvatska izveze domaći

Od 1. listopada EU ukida kvote za šećer, prilika da Hrvatska izveze domaći
Izvoz šećera

Na pokusnom polju Meretine kod Županje danas su održani Dani polja šećerne repe koje predstavlja godišnje okupljanje kooperanata Viro grupe. Manifestaciji je nazočio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je rekao kako je ukidanje kvota za šećer u Europskoj uniji, a koje stupa na snagu 1. listopada, velika prilika za Hrvatsku za poveća površine pod šećernom repom i potom izveze domaći šećer.

Dodao je kako ukidanje kvota ne predstavlja opasnost iako izazovi uvijek postoje. Prema njegovim riječima daljnja ulaganja u sustav navodnjavanja i potpore, a što se može realizirati kroz program ruralnog razvoja, mogu dovesti do postizanja većih prinosa i većeg sadržaja šećera u repi, a samim tim i da hrvatski šećer bude konkurentniji i postiže veću cijenu. Bila je ovo prilika i da ministar progovori i o štete od ovogodišnjih suša, poplava i ostalih nepogoda.

-Te štete se ne mogu više rješavati na način da se očekuje da će ih podmirivati država. To jednostavno ne može više biti tako. Takve stvari rješavat ćemo kroz police osiguranja koje sufinanciramo kroz program ruralnog razvoja, a to se tiče također osiguranja šećerne repe. Tu smo bili spori i bilo je grešaka u Ministarstvu poljoprivrede i u prethodnom razdoblju. Promijenili smo procedure i novi natječaji koji će izaći za osiguranje kad ove stare riješimo trajat će od završetka natječaja do odluke o sufinanciranju 45 dana i to će zadovoljiti naše poljoprivrednike. Osiguranje usjeva jedini je pravi način da se proizvođači zaštite od mogućih šteta pojasnivši kako država daje za svaku policu minimalno 65 posto iznosa police - rekao je Tolušić u Županji.

Ispred domaćina okupljenima se obratio član Uprave Sladorane i Vira Ivo Rešić koji je rekao kako Viro grupa ove godine planira preraditi više od 900.000 tona šećerne repe i potom proizvesti 135.000 tona šećera.

Predsjednik Uprave Sladorane i Vire Željko Zadro rekao je kako se ove godine u Europi očekuje proizvodnja oko 21 milijun tona šećera.

- S obzirom na potrošnju od 16,5 milijuna tona Europa će opet nakon 2006. godine imati 4,5 milijuna tona šećera za izvoz. Od 1. listopada otvaraju nam se mogućnosti za izvoz i nadam se da ćemo biti konkurentni. Naše tvornice u Županji i Virovitici su iste, a ako ne i bolje od onih u Njemačkoj i Francuskoj. Ostaje samo da radimo i unaprjeđujemo proizvodnju te sam uvjeren da se ono što se dogodilo mljekarskom sektoru nakon ukidanja kvota ni blizu neće dogoditi šećeranama i šećernoj industriji u Hrvatskoj. Ipak, prve dvije godine bit će teške i nesigurne - rekao je Zadro.

Izvor: www.vecernji.hr

Podijeli
li
0