Nova mogućnost povrata PDV-a za pravne osobe između Republike Hrvatske i Republike Srbije

Nova mogućnost povrata PDV-a za pravne osobe između Republike Hrvatske i Republike Srbije
U TURN TAX REFUND

Republika Hrvatska i Republika Srbija uspostavile su od 08.10.2015. godine uzajamnost u punom opsegu vezano za povrat PDV-a za porezne obveznike.

Od 2. svibnja 2012. do 7. listopada 2015. između Republike Hrvatske i Republike Srbije bila je uspostavljena uzajamnost u ograničenom opsegu vezano za povrat PDV-a, te se ona odnosila isključivo na isporuke dobara ili usluga u vezi s izlaganjem na sajmovima.

Uzajamnost za povrat PDV-a koja je uspostavljena u punom opsegu od 08.10.2015. godine napokon će omogućiti poreznim obveznicima obje države da si povrate PDV koji im je naplaćen na poslovne porezno priznate troškove u drugoj državi. Na taj način, izjednačavaju se prava inozemnih i domaćih poreznih obveznika obje države vezano za povrat PDV-a, čime se dosadašnji troškovi poslovanja mogu uvelike smanjiti.

Rokovi za predaju zahtjeva za povrat PDV-a ostaju isti kao i do sada, te se zahtjev za povrat PDV-a na račune izdane u prethodnoj kalendarskoj godini (od 01.01. do 31.12.) treba predati najkasnije do 30.06. tekuće godine. Računi za koje se traži povrat PDV-a moraju sadržavati sve potrebne elemente, te obavezno trebaju glasiti na poreznog obveznika koji traži povrat PDV-a.

Porezni obveznici koji se bave transportom zasigurno će najviše profitirati ovim izmjenama s obzirom da do sada nisu imali pravo na povrat PDV-a na troškove goriva i cestarine koji čine najveći udio u njihovim troškovima, ali i ostale poslovno porezno priznate troškove u drugoj državi, što je uvelike utjecalo na njihove ukupne troškove poslovanja i njihovu konkurentnost na tržištu.

U Turn Tax Refund kao ekspert u povratu inozemnog PDV-a može za Vašu tvrtku izvršiti pripremu i povrat inozemnog PDV-a, te nam se slobodno obratite kako bismo Vam odgovorili na sva eventualna pitanja vezana za ovu temu.  

U Turn Tax Refund d.o.o.

Radnička cesta 52, 10 000 Zagreb

Web:    www.uttrco.com  

E-mail: kgaspert@uttrco.com  

Tel:      +385 1 5804 456

Podijeli
li
0