Njemačko-hrvatska komora: Rat u Ukrajini negativno će utjecati na 70 posto poduzeća

Većina poduzeća članica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore koje su sudjelovale u istraživanju, njih 70 posto, procjenjuje da će rat u Ukrajini u budućnosti negativno utjecati na njihovo poslovanje.

U utorak objavljeno istraživanje, čiji je cilj bio ispitati moguće posljedice i utjecaj rata u Ukrajini na poslovanje poduzeća u Hrvatskoj, Komora je provela od 22. ožujka do 22. travnja ove godine, a u njemu su sudjelovale 32 članice komore.

Rezultati istraživanja pokazali su da na ukupno 55 posto poduzeća situacija u Ukrajini u ovom trenutku nema negativan utjecaj. No, kada procjenjuju budući utjecaja rata na poslovanje, 70 posto poduzeća smatra kako će on biti negativan, izvijestili su iz Komore. Dominantan broj ispitanika, njih 84 posto, u Ukrajini nema dobavljače, njih 87 posto ni kupce, a slični rezultati odnose se i na kupce i dobavljače u Ruskoj Federaciji.

Većina ispitanika, njih 78 posto, nema ni povezana društva u Ukrajini, a također, rezultati su slični kada je riječ o Ruskoj Federaciji.

Nadalje, 90 posto ih procjenjuje da će rat u određenoj mjeri, pa čak i snažnije, utjecati na hrvatski turizam ove godine, dok 10 posto ispitanika smatra da će taj utjecaj na nadolazeću turističku sezonu u Hrvatskoj biti neznatan.

"Cjelokupno gospodarstvo na globalnoj razini bit će pogođeno rastom cijena energije. Moramo redefinirati naš odnos prema Ruskoj Federaciji i odvojiti naše energetske potrebe od jednostrane energetske ovisnosti”, poručio je predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Thomas Sichla u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0