Najbolji hrvatski izvoznici su AD Plastik,Tehnix i Tremak

Najbolji hrvatski izvoznici su AD Plastik,Tehnix i Tremak
14.konvencija hrvatski izvoznici

Na 14. konvenciji hrvatskih izvoznika dodijeljene su nagrade Zlatni ključ kao priznanje izvrsnosti najuspješnijim hrvatskim izvoznicima. Najuspješniji veliki izvoznik solinski je AD Plastik, najbolji srednji i mali izvoznik dolaze iz Međimurja, riječ je o tvrtki Tehnix, dok je titulu najboljeg u segmentu malih i mikro tvrtki ponio Tremak. Nagrada za najinovativnijeg izvoznika pripala je tvrtki Altpro.

Kada je pak riječ o tržištima, Zlatni ključ za njemačko tržište otišao je tvrtki E.G.O. Elektro-komponente, Vetropack Straži tvornici stakla za talijansko, dok je Zlatni ključ najboljeg izvoznika za Sloveniju otišao tvrtki LTH Metalni lijev. Najbolje rezultate, kad je riječ o izvozu na tržište BiH, ostvarila je Podravka, za tržište Austrije Predionica Klanjec te Srbije DS Smith Belišće Croatia.

"Što se tiče ukupnih gospodarskih prilika, mi smo zacrtali vrlo jasan cilj prije dvije i pol godine: želimo zdravi rast koji nije rast na zaduženju, već na smanjivanju našega javnoga duga, na odgovornoj proračunskoj politici, na proračunskom višku, na boljoj apsorpciji europskih sredstava, na odgovornoj politici na provedbi strukturnih reformi te privlačenju stranih investicija", rekao je premijer Andrej Plenković prilikom dodjele nagrade te istaknuo da će se učinci vladinih poteza na gospodarstvo i investicije te efekti apsorpcije europskih sredstava vidjeti sve više kako vrijeme bude odmicalo, i to u brojnim dijelovima Hrvatske.

Prema podacima Fine, na stranim tržištima svoje proizvode i usluge plasirala su 19.594 hrvatska poduzetnika, odnosno njih 14,9 posto, s time da su od ukupnoga prihoda 147,2 milijarde kuna ostvarene prodajom robe na inozemnom tržištu, što je rast izvoza od 8,6 posto u usporedbi s 2017. godinom.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago istaknuo je vrlo složene uvjete na globalnom tržištu apostrofirajući prije svega trend državnog protekcionizma i intervencionizma te je posebno izdvojio digitalizaciju i razvoj zelene energije.

"Tu će posebno doći do izražaja električni automobili koji po svim karakteristikama imaju drukčiju filozofiju izrade i uporabe – manje dijelova, bez ovisnosti o fosilnim gorivima itd. To se već sad odrazilo na zaposlenost u najvećim zemljama proizvođačima automobila", rekao je Bago te istaknuo kako u protekle dvije godine hrvatski izvoz slijedi rast BDP-a, odnosno da se situacija u tom pitanju popravila te da se zaustavio pad iz prijašnjih godina. 

Požalio se, međutim, na deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni roba, pogotovo sa zemljama EU, koji doseže oko 8,5 milijardi eura. Posebno je ukazao na deficit koji Hrvatska ima u vanjskotrgovinskoj razmjeni prehrambenim proizvodima, dok je drvnu industriju označio kao jednu od industrija koje ostvaruju suficit. Kao jedan od najvećih problema vidi sve veći manjak radnika i činjenicu da automatizacija globalno zatvara pojedina radna mjesta.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0