Mogućnosti širenje prisutnosti hrvatskih tvrtki na kazahstanskom tržištu

Mogućnosti širenje prisutnosti hrvatskih tvrtki na kazahstanskom tržištu
Republika Kazahstan

Veleposlanik Kazahstana u Republici Hrvatskoj, Tolezhan Barlybayev u intervjuu za Jutarnji list govorio je o razvoju hrvatsko-kazahstanskih odnosa i u uvjetima pandemije.

„Od početka epidemije, prioritet za vlast Kazahstana bila je zaštita života i zdravlja građana. Vladina komisija prethodno je izradila akcijski plan za borbu protiv epidemije. Od veljače zatvorili smo vanjske granice, a sredinom ožujka predsjednik K. Tokajev uveo je izvanredno stanje u cijeloj zemlji, zatvarajući ulazak i izlazak iz zemlje, vrtiće, škole i sveučilišta, trgovačke centre i trgovine. U isto vrijeme, poduzet je niz mjera za pripremu medicinskih ustanova i osoblja za krizne scenarije“, rekao je veleposlanik Barlybayev, dodajući kako je u sklopu mjera socijalne zaštite, više od 4,5 milijuna Kazahstanaca dobilo financijsku pomoć.

Po nalogu predsjednika dodijeljeno je preko 10 milijardi dolara u sklopu antikriznih mjera za podršku gospodarstvu, a fiskalni teret za više od 700 tisuća tvrtki i poduzetnika je smanjen.

Govoreći o trgovini između Kazahstana i Hrvatske, u prvom tromjesečju 2020. povećala se i iznosi gotovo 116 milijuna dolara (izvoz RH u Kazahstan - 111,6, uvoz RH iz Kazahstana - 4,3 milijuna).

Preko 20 hrvatskih tvrtki i dalje uspješno posluje u Kazahstanu na područjima građevine, IT, trgovine i usluga, istaknuo je veleposlanik Barlybayev, dodajući kako je Kazahstan zainteresiran za širenje prisutnosti hrvatskih tvrtki na kazahstanskom tržištu.

Posebno je zanimljivo hrvatsko iskustvo u razvoju naprednih tehnologija na raznim poljima, kazahstanska strana je zainteresirana za širenje suradnje u energetskom sektoru te u području poljoprivrede. Kazahstan općenito smatra Hrvatsku važnim i perspektivnim partnerom u EU, naglasio je veleposlanik Barlybayev.

Izvor: Jutarnji list

Podijeli
li
0