Mogućnost prigovora na zahtjeve za suspenzije i kvote

Mogućnost prigovora na zahtjeve za suspenzije i kvote
Trgovinska politika

Države članice EU-a zatražile su sniženje/ukidanje carina (suspenzije) ili otvaranje carinskih kvota za proizvode koje možete pronaći na listi u nastavku.

[dokument3]

O navedenim zahtjevima u priloženoj listi raspravljat će se u okviru Skupine za gospodarska tarifna pitanja u studenom i prosincu 2015. te siječnju 2016. Po usuglašavanju stavova država članica i EK te propisane procedure odobrene će suspenzije/kvote stupiti na snagu 1.7.2016.

Lista nije prevedena na hrvatski jezik s obzirom da se radi o radnom materijalu.

U listi je navedeno za koje se tarifne oznake (točno opisane) traži suspenzija ili kvota, država članica koja je podnijela zahtjev te država članica koja se protivi traženom zahtjevu. Ukoliko se u nekoj od država članica EU-a proizvodi roba za koju je zatražena suspenzija ili kvota, ta je zemlja u mogućnosti uložiti prigovor te onemogućiti odobrenje tarifne suspenzije ili otvaranje kvote. Skrećemo pozornost da navedena lista sadrži, između ostalog, i sljedeće proizvode: organske kemijske proizvode, anorganske kemijske proizvode, plastične mase, dijelove i pribor za motocikle, razne kemijske proizvode, nedenaturirani alkohol, polietilen, rasvjetna tijela i dijelove, folije od aluminija, mehaničke uređaje, električne strojeve i dijelove, patentne zatvarače, insekticide i dijelove za vozila.

Prigovor na zahtjeve za suspenzije/kvote (za stare zahtjeve – označeni u listi - „Amendment“) možete podnijeti najkasnije do 9. studenoga 2015. godine, a za nove zahtjeve (u  listi označeni – „New“)  do kraja studenoga 2015.

Prigovor se podnosi elektroničkim putom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na obrascima na hrvatskom i engleskom jeziku na e-mail adrese: nada.mincic@mvep.hr  ili  tatjana.vinkovic@mvep.hr .

Obrasci možete preuzeti u nastavku

[dokument2]

[dokument1]

Za sve dodatne  informacije možete kontaktirati  Nada Minčić (tel. 6444 624) i Tatjana Vinković (tel.. 6444 623).

Podijeli
li
0