Ministarstvo poljoprivrede: Hrvatska će izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu

Ministarstvo poljoprivrede: Hrvatska će izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu
Mlijeko simbolična fotografija

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je priopćilo kako se za hrvatsko mlijeko i mliječne proizvode otvaraju vrata kineskog tržišta, odnosno kako će Hrvatska izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu, a najavljuje se i izvoz tunjevine i mesa peradi.

Kako se navodi, pregovori s Glavnom carinskom upravom Narodne Republike Kine završeni su usuglašavanjem zajedničkog Protokola o veterinarskim i javno zdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, koji je potpisan danas u Vladi.

Tako će se otvoriti mogućnost da hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi, nakon usuglašavanja veterinarskog certifikata, imaju pristup kineskom tržištu bez ikakvih prepreka, ističu iz Ministarstva.

U Kinu će se, kako navode, izvoziti mliječni proizvodi - pasterizirano, sterilizirano, modificirano i fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidrirana mliječna mast, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i formulirano kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka u prahu i proteini sirutke u prahu, goveđi kolostrum u prahu, kazein, mliječni mineral, mliječna formulu za dojenčad itd.

"Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dodajući kako je svaki mliječni proizvod s dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak za povećanje domaće proizvodnje, koja je ukidanjem kvotnog sistema i porasta proizvodnje u EU, drastično pala.

Tolušić je najavio da će se, osim već prisutnih konzerviranih proizvoda ribarstva, na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatska tuna, a u budućnosti i meso peradi. Naime, kineske kompanije zainteresirane su i za uvoz specifičnih proizvoda peradarske proizvodnje iz Hrvatske, pa se intenzivno radi na dozvoli za odobrenje pojedinih objekata u Hrvatskoj koji udovoljavaju standardima, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede surađuje s NR Kinom i u sklopu Centra za poticanje suradnje u poljoprivredi između Kine i 16 zemalja Srednje i istočne Europe koji je u sklopu inicijative Kina + 16 formiran 2015. godine.

Uspostavljena je zajednička baza podataka na kojoj se nalaze profili svih uključenih zemalja, popisi važnih institucija i sajmova te profili tvrtki i poljoprivrednih gospodarstava s naglaskom na proizvode koje žele prodati u Kinu.

Kina je Europskoj uniji iznimno zanimljivo tržište, ali zbog zaštitnih carina koje Unija nameće Kini, Kina je recipročno otežavala pristup europskih proizvoda svom tržištu, navodi se u priopćenju.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0