KOSOVO-najava projekata

KOSOVO-najava projekata
Kosovo - zastava

U nastavku donosimo informaciju dobivenu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstva RH u Prištini o najavi velikih projekata vodovoda i odvodnje za koje će natječaji biti raspisani u 2015. i 2016. godini.

Aktualni projekti i projekti u pripremi:

ENERGETIKA


1. Gradsko grijanje iz kogeneracije termoelektrana (ukupno oko 30 milijuna EUR, partneri: KFW, EU, SIDA, Luksemburg):  spajanje termoelektrane na gradsku toplanu Priština je dovršeno prošle godine, no projekt se dalje nastavlja širenjem toplovoda po gradu. Do 2015. godine se očekuju još dva natječaja za toplovode. U 2016. godini KFW planira izdvojiti dodatnih 5 milijuna EUR. Kosovski partner je kompanija Termokos.
2. Širenje električne mreže unutar Kosova (ukupno oko 30 milijuna EUR, partner EU):

Faza 4 i 5 projekta ukupne vrijednosti 30 milijuna EUR je u implementaciji (rad na 400 KV dalekovodu prema Albaniji). Za 2016. godinu su u pripremi faze 6 i 7 (novih 30 milijuna EUR). Natječaji za izgradnju se očekuju u 2016. godini. Kosovski partner je Elektroprijenos Kosova (KOSTT).
3. Projekti energetske učinkovitosti: izolacija zgrada, grijanje, stolarija (oko 7,5 milijuna EUR) u pripremi za 2016. godinu. Partneri: Ministarstvo financija Kosova, općine Uroševac, Đakovica, Gnjilane i Priština.

VODA I ODVODNJA


1. Tri faze izgradnje sustava vodovoda u Prištini. Fazu 1 i 2 (oko 14 milijuna EUR) čini širenje i izgradnja cjevovoda. Fazu 3 (oko 20 milijuna EUR) čini izgradnja tvornice za preradu pitke vode. Projekt je prošao natječaj (Strabag), a hrvatske kompanije se mogu javiti kao podizvođači.
2. Kanalizacijski sustav zapadnog Kosova (oko 12 milijuna EUR) predstavlja najveći zahvat na izgradnji kanalizacijskog sustava na Kosovu. Ugovori s kosovskom stranom su potpisani i natječaji su u pripremi za ljeto/jesen 2015. 2. faza ovog projekta bit će širenje kanalizacijskog sustava u urbanim sredinama (Đakovica i Peć), a u pripremi za ljeto 2016. godine.
3. Izgradnja novih bunara i priključnih cjevovoda za dopremu vode za općine Prizren, Suva Reka, Dragaš, Mališevo, Peć, Junik, Istok (ukupno oko 2,5 mlijuna EUR), a planirana je za 2016. godinu.

Zainteresirane tvrtke za daljnje informacije mogu kontaktirati gospodina Mladena Glavinu u Veleposlanstvo RH Priština, na e-mail: mladen.glavina@mvep.hr

Podijeli
li
0