Konferencija "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend'

Konferencija "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend'
Konferencija "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend"

Hrvatska obrambena industrija bilježi rast od 20 posto na godišnjoj razini i ima velike potencijale daljnjeg rasta, istaknuto je na konferenciji "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend' koja je u utorak u Zagrebu okupila predstavnike državnog vrha te brojne domaće i strane gospodarstvenike, obrambene stručnjake i druge zainteresirane.

Skup je  održan u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu Ministarstva obrane RH (MORH) te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Hrvatska je prošle godine izvezla vojnog oružja i opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna eura, a izvoz kontinuirano raste pa je tako 2015. godine u odnosu na godinu prije rastao za čak 36,8 posto. Svi sudionici konferencije istaknuli su važnost hrvatske obrambene industrije, kako za hrvatsko gospodarstvo posebice izvoz, tako i za doprinos nacionalnoj sigurnosti kroz suradnju s MORH-om i MUP-om, kao i globalnoj stabilnosti i sigurnosti kroz doprinos u brojnim operacijama i misijama u svijetu.

Predsjednica Republike je u video poruci upućenoj sudionicima rekla kako je cilj konferencije senzibilizirati javnost na značaj hrvatske vojne industrije koja zapošljava tisuće ljudi i bilježi visoke stope rasta izvoza, a pruža i određenu razinu sigurnosti kako našim građanima tako i sigurnosno-obrambenom sustavu u cjelini. Kakvoćom svojih proizvoda hrvatski proizvođači u obrambenoj industriji ravnopravno opstaju na zahtjevnom globalnom tržištu, navela je predsjednica države. Drži da će se i zbog toga nastaviti pozitivni trend sve većeg oslanjanja OSRH na domaću proizvodnju.

Premijer Plenković istaknuo je da važnost obrambene industrije leži i u njenoj dodanoj vrijednosti, koja se proteže u različite segmente društva i neodvojivo je povezana s razvojem hrvatske znanosti, tehnologije i inovacija. U tom kontekstu, rekao je, hrvatska obrambena industrija ima potencijal postati jedan od zamašnjaka još snažnijeg gospodarskog i tehnološkog razvoja Hrvatske. Što više možemo sami proizvesti za naše Oružane snage, to smo manje ovisni o turbulentnim kretanjima svjetske politike, naglasio je premijer.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da hrvatska obrambena industrija, stasala u vrijeme Domovinskog rata, danas predstavlja jedan od značajnijih čimbenika ukupnog gospodarskog razvoja. Najvidljiviji aspekt ulaganja u Oružane snage RH u idućem razdoblju bit će nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova, a taj posao, rekao je ministar Krstičević, predstavlja sjajnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju.

MORH je ove godine s domaćim tvrtkama potpisao ugovore o nabavi obrambene opreme u vrijednosti oko 230 milijuna kuna, a odnosi se na nabavku obuće, odjeće, opreme, usluga i radova, a hrvatski kontingent koji je otišao u misiju u Afganistan prvi je put kompletno opremljen i naoružan hrvatskim vojnim naoružanjem, među kojim je i puška hrvatske proizvodnje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je da je MUP kao sustav s 26 tisuća ljudi, najveći korisnik naoružanja domaće proizvodnje. Trenutno u MUP-u više od 9.000 policijskih službenika koristi pištolje hrvatske tvrtke, a u uporabu se uvodi i tisuću pušaka hrvatske proizvodnje, rekao je ministar,  dodavši da je u proteklih sedam godina iz državnog proračuna za policijske odore utrošeno 296 milijuna kuna.

Predsjednik HGK Burilović ocijenio je da je hrvatska vojna industrija svjetski brend. Izrazio je uvjerenje da će u budućnosti, uz ulogu u obrambenom sustavu, biti jedan od značajnijih nositelja gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0