Končar ugovorio posao revitalizacije grčke hidroelektrane Messochora

Končar ugovorio posao revitalizacije grčke hidroelektrane Messochora
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar-Elektroindustrija d.d.

Grupa Končar potpisala je u Ateni s grčkom elektroprivredom "Public Power Corporation" (PPC) ugovor za prvu fazu revitalizacije grčke hidroelektrane Messochora u Grčkoj, izvijestili su u četvrtak iz Končara ne navodeći vrijednost ugovora.

U tom će poslu u Grčkoj sudjelovati više društava Grupe Končar, na čelu s Končar- Inženjeringom (KET), a iz Končara navode da će se u sklopu prve faze revitalizacije ovog postrojenja provesti ispitivanje i analiza cjelokupne opreme na hidroelektrani te obaviti sve pripremne radnje za prvo puštanje u pogon.

"Končar je hidroelektranu Messochoru inicijalno ugovorio u razdoblju nakon završetka Domovinskog rata, kada je Grupa Končar intenzivno radila na povratku na svoja nekadašnja tržišta, među kojima je bila i Grčka. Nećemo pretjerati ako kažemo da je upravo ovaj projekt tada bio ključan posebice za Inženjering, ali i za ostale tvrtke iz naše Grupe", poručio je predsjednik uprave Končara Gordan Kolak.

Iz Končara dodaju da je riječ o postrojenju instalirane snage 2x90 MVA, čije je opremanje elektrostrojarskom opremom po načelu "ključ u ruke''  ugovorio 1996. u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Realizacija projekta trajala je od 1996. do 2002., a Končar je uspješno izvršio svoje ugovorne obveze te je oprema isporučena i montirana u zadanim rokovima.

Međutim, kako napominju iz te kompanije, PPC se suočio s određenim administrativnim problemima zbog kojih nije bio u mogućnosti napuniti akumulaciju vodom potrebnom za ispitivanje, a u konačnici i osigurati rad ovog postrojenja te je stoga u dogovoru s PPC-om, oprema konačno preuzeta te konzervirana kako bi se projekt mogao nastaviti kad se za to stvore uvjeti.

"Malo tko je očekivao da će se to dogoditi tek nakon punih 20 godina, nakon što je Končar slijedom višemjesečnih pregovora s PPC-om konačno potpisao ugovor kojim se vratio na ovu hidroelektranu", kažu iz Končara.

Dodaju i da s obzirom na stav grčkog partnera koji želi pustiti u pogon ovo postrojenje sa što više izvorno proizvedene opreme, vidljivo je kako je riječ o iznimno velikom tehnološkom i inženjerskom izazovu, jer se u međuvremenu na tržištu za mnoge vrste ugrađene opreme dogodilo više tehnoloških promjena, uobičajenih za ovakav protek vremena.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0