Končar u Ohridu gradi 50 mil. eura vrijednu transformatorsku stanicu

Končar u Ohridu gradi 50 mil. eura vrijednu transformatorsku stanicu
KONČAR KET d.d.

Tvrtka Končar u Ohridu je počela izgradnju nove transformatorske stanice 400/110 kV Ohrid. Riječ je o izuzetno važnom projektu za Sjevernu Makedoniju koji će omogućiti međunarodnu povezanost sa susjednom Albanijom na naponskoj razini od 400 kV, čime će se dodatno osnažiti elektroenergetski sustav regije. Ulaganje u projekt iznosi 50 milijuna eura.

"Ovo je najveće ulaganje u prijenosnu elektroenergetsku mrežu u zemlji čiji se završetak, prema predviđenoj dinamici, očekuje 2023. godine. Povezivanjem prijenosnih sustava Sjeverne Makedonije i Albanije završavamo proces povezivanja naše zemlje s prijenosnim sustavima svih susjednih zemalja. Naša zemlja ima ključnu ulogu u regionalnom energetskom povezivanju i stoga ova investicija ima veliku važnost za nas i cijelu regiju", izjavio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Ugovoreni projekt obuhvaća kompletnu izgradnju novog postrojenja od 400/110 kV, od izrade projektne dokumentacije do isporuke, montaže, ispitivanja i puštanja u pogon primarne i sekundarne opreme. U sklopu projekta oprema se i novo 400-kilovoltno polje za prihvat drugog kraja novog 400-kilovoltnog dalekovoda Ohrid - Bitola u TS-u 400/110 kV Bitola 2.

"Najveći je to ugovor Končara na ovom tržištu u posljednjih 15 godina i, rekao bih, za nas najveći u području prijenosa električne energije od osamostaljenja države Sjeverne Makedonije", rekao je Ivan Tomšić, član Uprave Končar Inženjeringa za energetiku i transport.

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0