KONČAR se na tržište Iraka vraća s najvećom referencom u povijesti

KONČAR se na tržište Iraka vraća s najvećom referencom u povijesti
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar-Elektroindustrija d.d.

Na obalama moćne rijeke Eufrat u Iraku, dvjestotinjak kilometara sjeverozapadno od Bagdada, u proviciji Al Anbar, nalazi se jedna od najvećih iračkih hidroelektrana – HE Haditha. Riječ je elektrani koju su od 1981. do 1987. godine gradile brojne domaće tvrtke na čelu s KONČAROM i koja ima šest agregata od kojih je svaki veći od svake hidroelektrane u Hrvatskoj.

HE Haditha najveća je hidroelektrana koju je KONČAR izgradio po načelu ‘ključ u ruke’ u svojoj povijesti, a potkraj lipnja, nakon desetljeća izazovnih pregovora naša je tvrtka dobila posao revitalizacije elektrane vrijedan čak 65 milijuna eura.

Grupa KONČAR neosporni je regionalni lider u sektoru elektroindustrije i tračničkih vozila, no revitalizacija ove elektrane jedna je on najvećih referenci u bogatoj povijesti tvrtke koja traje dulje od stoljeća.

Pregovori o revitalizaciji počeli su još 2012., a stručnjaci KONČARA u dva su navrata obišli hidroelektranu, predstavili plan obnove i ugostili iračku delegaciju u Hrvatskoj. Slijedile su brojne etape pregovore koje je u jednom trenutku zaustavila pojava terorističke organizacije ISIL i ratno stanje u Iraku.

Nakon što je ISIL poražen, pregovori su ponovno krenuli, a 2020. KONČAR je osigurao inicijalnu ponudu za revitalizaciju elektrane te je nakon 18 mjeseci usuglašen opseg poslova, tehnička pojašnjenja i konačna vrijednost posla.

U lipnju ove godine došla je i najbolja vijesti – KONČAR je službeno obaviješten da mu je dodijeljen posao te su ugovor s iračkim Ministarstvom elektroenergetike (MOE) / GEEP potpisali KONČAR – Inženjering (KET), kao nositelj konzorcija i lokalni partner Al Rashak.

Ugovor su u sjedištu MOE-a potpisali mr. sc. Ivan Tomšić, član Uprave KONČAR – Inženjeringa i Ali Ahmad Hassan, generalni direktor GEEP-a (General Directorate of electricity production), a na svečanosti potpisivanja je u delegaciji KET-a prisustvovao i Darijo Runjić, direktor poslovnog područja Proizvodnja električne energije.

Predsjednik Uprave KONČARA, mr. sc. Gordan Kolak povodom potpisivanja ugovora je izjavio:

„Izuzetno smo ponosni što je Ministarstvo elektroenergetike Iraka ukazalo povjerenje za ovako značajan projekt upravo KONČARU. Plod je to višegodišnjih pregovora, ali i već dokazanih globalnih referencija u ovom segmentu, koje potvrđuju bogato iskustvo te neupitnu kvalitetu i pouzdanost naših visokotehnoloških rješenja. Potpisivanjem ovog ugovora ostvareni su preduvjeti za ugovaranje novih poslova u Iraku, kako na samoj HE Haditha, tako i na ostatku iračkog tržišta.“

U realizaciji divovskog projekta, uz KET sudjeluju i sljedeća društva Grupe KONČAR: KONČAR – Generatori i motori, KONČAR – Elektronika i informatika, KONČAR – Metalne konstrukcije, KONČAR – Mjerni transformatori, KONČAR – Aparati i postrojenja te KONČAR – Energetski transformatori.

Konkretno, KONČAR će provesti revitalizaciju proizvodnih jedinica, zamjenu dijela srednjenaponske i visokonaponske opreme, kompletnih sustava upravljanja elektranom, sustava uzbude i električkih zaštita, kao i obnovu strojarskih podsustava te hidromehaničke opreme elektrane. Cijeli taj posao predstavlja svojevrstan povratak na tržište Iraka i lokalno etabliranje, čime se stječu preduvjeti za dubinsko istraživanje tržišta i proširenje djelatnosti na ostala područja, u skladu s rješenjima, proizvodima i uslugama KONČARA.

KONČAR je do danas u potpunosti ili djelomično izgradio te revitalizirao gotovo 400 hidroelektrana u više od 50 zemalja diljem svijeta, što ga čini idealnim izvođačem predstojećih radova, koji je na ovakvim projektima već dugo na domaćem terenu. Rok za realizaciju je 1230 dana, odnosno tri godine i četiri mjeseca.

Ugovorenom revitalizacijom osigurat će se najznačajniji ciljevi kupca, a to su modernizacija značajnog dijela postrojenja (onog najugroženijeg) i osiguravanje daljnjeg nesmetanog rada elektrane. Radi se o poslu po načelu „ključ u ruke“, koji podrazumijeva projektiranje, nabavku i isporuku opreme, montažu, ispitivanje, puštanje u pogon te održavanje u jamstvenom razdoblju.

Podijeli
li
0