Končar-KET-u prvi svjetski certifikat za kibernetičku sigurnost energetskih postrojenja

Končar-KET-u prvi svjetski certifikat za kibernetičku sigurnost energetskih postrojenja
KONČAR KET d.d.

Prvi svjetski certifikat za usklađenost s međunarodno priznatim industrijskim standardom IEC 62443-2-4 njemačka certifikacijska kuća TUV NORD izdala je društvu Končar – Inženjering za energetiku i transport Končar-KET. Time je Končareva platforma za digitalizaciju automatiziranih elektroenergetskih sustava PROZA NET postala prvi sustav na svijetu certificiran za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture. Predsjedniku Uprave Goranu Leci uručio ga je danas Matthias Springer, voditelj odjela za certificiranje njemačke tvrtke TUV NORD CERT.

Radi se o sustavu za nadzor i upravljanje objektima i postrojenjima u području elektroenergetike, plina i nafte, industrije, transporta i vodoprivrede (hidroelektrane, transformatorske stanice…). U procesu certificiranja morao je proći strogu procjenu informacijske sigurnosti koju su obavili stručnjaci njemačke tvrtke pod vodstvom Michelle Michael i Springera.

Poseban izazov projekta bio je prenijeti u realni svijet teorijske zahtjeve ovog novog standarda u stvarnu praksu. Po prvi put smo uskladili teoriju i praksu i iznimno nam je drago što možemo prvi certifikat za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture uručiti Končar-KET-u – poručio je, član Uprave Industrial Services u TUV NORD-u.

PROZA NET je u potpunosti razvijen u Končar-KET-u i rezultat je vlastitog znanja. Istraživanje i razvoj te ulaganje u inovacije jedan je od najvažnijih čimbenika konkurentnosti svake kompanije. Ulaganje u primijenjenu znanost i tehnologiju nije trošak, već ključ bolje budućnosti. Grupa Končar ulaže u digitalne tehnologije jer donose novostoarenu vrijednost za krajnjeg kupca. Tom strategijom se vodi i društvo Končar-KET i, kao nositelj digitalne transformacije, daje posebnu pozornost rješenjima namijenjenim kibernetičkoj sigurnosti, naprednim energetskim mrežama te brojnim drugim inovatinim digitalnim rješanjima u segmentima poput pametnih gradova i podatkovnih centara – izjavio je Leci.

Direktor programa Digitalne transformacije dr. sc. Marko Bago, istaknuo je da Končar-KET gradi i održava kritičnu infrastrukturu u RH, EU i svijetu, a mrežno dostupni digitalni sustavi omogućavaju napade kod kojih je moguće sakriti ili lažirati izvore napada, a kod izoliranih sustava najveća prijetnja dolazi od načina rada sa sustavima. Končar-KET prati trendove vezane uz upravljanje i sigurnost digitalnih sustava i proizvoda.

Prije nekoliko godina dobiven je certifikat za upravljanje informacijskom sigurnosti, te je certifikat IEC 62443-2-4 prirodni nastavak započetog procesa postupnog povećavanja kibernetičke sigurnosti sustava koje Končar-KET isporučuje kupcima. Ovaj certifikat omogućit će stvaranje novih digitalnih rješenja za ubrzan razvoj napredne elektroenergetske mreže Smart Grid.

Izvor: Lider

Podijeli
li
0