Kina - status zemlje s tržišnim gospodarstvom

Dostava mišljenja do 5. travnja 2016.g.

Kina - status zemlje s tržišnim gospodarstvom
Kina

Prema Protokolu o pristupanju NR Kine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), Kini bi se trebao priznati status zemlje s tržišnim gospodarstvom dana 11. prosinca 2016.g. Prema navedenom, EU je pokrenula raspravu o priznavanju statusa Kine koja je otvorena do 20. travnja 2016.g.

RH kao dio EU, primjenjuje zajedničku trgovinsku politiku EU,  tako i primjenjuje odredbe o trgovinskim zaštitnim mehanizmima (anti-dumping, subvencionirani uvoz i zaštitne mjere- safeguard).
Antidampinške mjere (AD) predstavljaju jedan od osnovnih mehanizama trgovinske politike EU sa ciljem zaštite EU tržišta i domaćih proizvođača (EU) od dampinškog uvoza iz trećih zemalja.

Trenutno je u izradi studija EK o utjecaju na europsko gospodarstvo vezano uz dodjelu statusa tržišnog gospodarstva Kini, koja bi trebala biti završena najkasnije krajem lipnja 2016. godine.
U studiji EK razmatraju se tri opcije:
1) daljnja primjena AD mjere u odnosu na Kinu;
2) dodjela statusa tržišnog gospodarstva Kini uz promjenu postojeće regulative i primjenu strogo utvrđenih pravila;
3) dodjela statusa tržišnog gospodarstva Kini uz promjenu postojeće metodologije izračuna dampinške marže.

Dodatne informacije o izmjeni metodologije za utvrđivanje dampinga u istragama za trgovinsku zaštitu u slučaju NR Kine nalaze se u priloženom dokumentu.


Slijedom navedenog, molimo gospodarstvenike RH za dostavu mišljenja i informacija o problematici sa kojom se susreću u poslovanju s NR Kinom najkasnije do 5. travnja 2016.g.

Za dodatne informacije kontaktirajte direktno Tajništvu HIZ-a na broj telefaksa: 01/49 23 797 ili na e-mail: info@hrvatski-izvoznici.hr.

Podijeli
li
0